Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 23:10

Αν κοιμηθώ στο Κουκάκι, θα ξυπνήσω στο Τουρκάκι;

Γράφτηκε από τον

Με τη φόρα που έχουν πάρει ο Ερντογάν και ο νεοφασίστας συνέταιρός του, ο «γκρίζος λύκος» Μπαχτσελί, πέφτω να κοιμηθώ στο Κουκάκι χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος ότι ξυπνώντας δεν θα δω τη γειτονιά μου σε τίποτε νέους τουρκικούς χάρτες με το όνομα… Τουρκάκι.

Αφού ο Ερντογάν πήρε το Αιγαίο και το έκανε «Τουρκοαιγαίο» και ο Μπαχτσελί… προσάρτησε τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς με τους «τρελούς χάρτες», όπως τους χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, Μάικλ Πομπέο, στην τελευταία συνέντευξή του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι «τρέλες» από τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας. Διότι ναι μεν στις διαπιστώσεις ο υποψήφιος για νέος πλανητάρχης καλά τα λέει, αλλά στο «διά ταύτα», στο πώς δηλαδή πρέπει να αντιμετωπισθούν οι και κατ’ αυτόν «απαράδεκτες συμπεριφορές» του γιαλαντζί σουλτάνου, κυριαρχεί μία χλιαρή προοπτική:
«Η πρόσφατη επινόησή του και η φασαρία που κάνει θέλοντας να βάλει την ταμπέλα "Turkaegean" σε αυτές τις όμορφες θάλασσες, δείχνουν ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις του», μας προειδοποιεί ο κ. Πομπέο. Και ποια είναι η θέση των ΗΠΑ απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις; «Μπορεί να υπάρχουν συνοριακές διαφορές, συμβαίνει με πολλές χώρες. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθούν και αυτοί δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολεμικών πλοίων, τις παραβιάσεις ή την παρουσίαση “τρελών” χαρτών. Δεν είναι εποικοδομητικός αυτός ο τρόπος. Από όσα μπορώ να διακρίνω, ο Πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα θα συνεχίσει αυτήν την τακτική, η οποία δεν αρμόζει στην καλή γειτονία μεταξύ δύο πλήρων μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Δεν είναι αυτός τρόπος συμπεριφοράς».
Περιτέχνως αμβλυμμένες γωνίες. Ενώ την ουσία των πραγματικών προοπτικών τολμούν να την διατυπώσουν μόνο δύο πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, το πρακτορείο Μπλούμπεργκ και ένα άρθρο των “Financial Times”: Το μόνο ουσιαστικό μέτρο που μπορεί να ταρακουνήσει τον Ερντογάν είναι να κινηθεί η διαδικασία για την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβάμαι για το Κουκάκι. Φοβάμαι όμως ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com