Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 22:59

Ο εφιάλτης του Οργουελ είναι πια καθημερινότητα

Γράφτηκε από τον
Ο εφιάλτης του Οργουελ είναι πια καθημερινότητα

Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1970 ένας φίλος, ο Ζαχαρίας, μου χάρισε ένα βιβλίο.

Και για να υπογραμμίσει πόσο εφιαλτικό θα είναι στην ανάγνωσή του είχε κολλήσει με σελοτέιπ στην πρώτη εσωτερική σελίδα του βιβλίου ένα ηρεμιστικό χάπι. Το βιβλίο ήταν το «1984» του Τζορτζ Οργουελ. Ένα βιβλίο προφητικό για την εποχή του, προφητικό και καταγγελτικό, όπως και το άλλο του διάσημο βιβλίο, «Η φάρμα των ζώων».
Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε, αλλά κανένα ηρεμιστικό δεν μετριάζει τον εφιάλτη. Όχι πια αυτόν που αναδύεται από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου, από τη φαντασία ενός μεγάλου συγγραφέα, αλλά από ένα μωσαϊκό, το οποίο συντίθεται από ψηφίδες αυθαιρεσίας της εξουσίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, με τα πιο εφιαλτικά στοιχεία να εντοπίζονται εκεί που οι εξουσίες είναι εκτός πραγματικού δημοκρατικού ελέγχου. Αντιγράφω από την “Ντόιτσε Βέλε”:
“H Σάλμα αλ Σεχάμπ από τη Σαουδική Αραβία είναι μητέρα ενός 4χρονου και ενός 6χρονου αγοριού. Όταν ξαναδεί τα παιδιά της, εκείνα θα είναι περίπου 38 και 40 ετών. Η μητέρα τους καταδικάστηκε πρόσφατα σε 34 χρόνια κάθειρξη, λόγω ενός σχολίου στο Twitter. Είχε προηγηθεί καταγγελία συμπολίτη της μέσω της εφαρμογής «Kollona Amn», η οποία δημιουργήθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές. «Kollona Amn» σημαίνει «Είμαστε η ασφάλεια».
Στα Google Playstore και Apple App Store η εφαρμογή παρουσιάζεται ως μία δυνατότητα για τους πολίτες να παίξουν τον ρόλο του αστυνομικού. Ο ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας δικτύου στην Ουάσιγκτον Mάικ Σέξτον εκτιμά ωστόσο, αναφερόμενος στην εφαρμογή: «Εκφράζει μια τάση που βλέπουμε παντού στον κόσμο και επιστήμονες χαρακτηρίζουν "ψηφιακό αυταρχισμό". Διαπιστώνουμε ότι καθεστώτα χρησιμοποιούν τους ίδιους αυταρχικούς μηχανισμούς που γνωρίζαμε από τη Σοβιετική Ένωση και τους ναζί. Τιμωρούν δηλαδή όσους σκέφτονται διαφορετικά και προτρέπουν τους πολίτες να καταγγέλλουν συμπολίτες τους. Η διαφορά με τότε είναι ότι οι κυβερνώντες σήμερα χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για τους σκοπούς τους»”.
Και φυσικά τόσο η Google όσο και η Apple κάνουν “γαργάρα” τις καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βλέπετε, η Σαουδική Αραβία επένδυσε δισεκατομμύρια στη Silicon Valley στην Καλιφόρνια. Και οι δύο εταιρείες έχουν συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων με το καθεστώς της Ριάντ.
Τι δεν καταλαβαίνετε; Με το στόμα τόσο μπουκωμένο τι να πουν;

giorgismassavetas@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER