Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:32

Σκέψεις και προβληματισμοί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Του Παύλου Μπουζιάνη, αντιπροέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, πρώην προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Έξι χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας - και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης - η εξεύρεση λύσης είναι αναγκαία. Αναγνωρίζουμε την επιτακτικότητα των αντιπλημμυρικών έργων, όχι όμως σε μία βεβιασμένη, ατελή λογική, που δεν υπηρετεί το συμφέρον της πόλης. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στο ήδη υπάρχον σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την εταιρεία «Μορέας» και αποδεικνύεται προβληματικό στην εφαρμογή του.

Το υπάρχον σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται από τη Δημοτική Αρχή ως η «μοναδική λύση», έχει καταψηφιστεί τόσο από το Δημοτικό όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ δεν έχει τύχει αποδοχής και από την ίδια την κοινωνία της πόλης. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει πρωτοφανή ακαμψία και παράλογη επιμονή στην υλοποίησή του - τη στιγμή που συστηματικά καθυστερεί την ολοκλήρωση σειράς έργων.

Για ένα, όμως, ζήτημα σύνθετο, που συνδέεται με τη λειτουργικότητα της πόλης, δεν είναι θεμιτό να υπάρχει μία μόνο μελέτη από ένα μόνο τεχνικό γραφείο και μάλιστα με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης. Και βέβαια η μελέτη όφειλε - και αυτό συνιστά σοβαρή παράλειψη της Δημοτικής Αρχής - να έχει γίνει νωρίτερα γνωστή στους πολίτες και να έχει τεθεί εγκαίρως σε διαβούλευση, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης, παρά το γεγονός ότι αφορά στη δαπάνη ενός τεράστιου ποσού 80 εκατ. ευρώ, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το αντιπλημμυρικό ζήτημα της Καλαμάτας. Η αποκάλυψη της κοίτης του ποταμού Νέδοντα - όπως προβλέπεται - θα δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη, προξενώντας μεγάλη αναταραχή στον εμπορικό της κόσμο. Και επιπλέον, η πόλη θα βρεθεί δέσμια μίας μη αναστρέψιμης κατάστασης, καθώς θα είναι ανέφικτο να επιστρέψει στην πρότερη εικόνα της.

Πλησιάζουν οι μέρες που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επανέλθει για το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών , ενώ αναμένεται και η τεχνική έκθεση του κ. Κουτσογιάννη, Καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας. Ειδικά για την πόλη μας - που πλέον αποτελεί μέρος του δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 – ζητούμενη είναι η εξεύρεση λύσης που προσανατολίζεται στο βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι λοιπόν η στιγμή που με υπευθυνότητα οφείλουμε να συζητήσουμε τις εναλλακτικές προτάσεις, όπως π.χ. να εξεταστεί η λύση των φραγμάτων των νερών της κοίτης του Νέδοντα αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα της αξιοποίησης του νερού του ποταμού για την άρδευση της πόλης.

Τώρα καλούμαστε να σταθούμε με διάθεση συνεννόησης απέναντι σε ένα μεγάλο ζήτημα της πόλης μας, υιοθετώντας την βέλτιστη λύση πέρα από μικροπολιτικές επιδιώξεις και οφέλη. Με ευθύνη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας. Με σεβασμό στην πόλη , έχοντας ως γνώμονα τους ανθρώπους της.