Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 22:43

Αν ξυπνήσουν οι Λυσιστράτες του καιρού μας...

Γράφτηκε από τον
Αν ξυπνήσουν οι Λυσιστράτες του καιρού μας...

Για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι ενώπιον της γυναικείας μεγαλοσύνης.

Στο Ιράν της αφόρητης θρησκευτικής δικτατορίας είναι αμέτρητο το πλήθος των ανθρώπων που έχει ξεχυθεί στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του θεοκρατικού καθεστώτος και της «Αστυνομίας Ηθών» του. Άνδρες της οποίας καταγγέλλονται από αυτόπτες μάρτυρες για τον βίαιο θάνατο μιας 22χρονης Ιρανής, την οποία βασάνισαν, αφού την συνέλαβαν στην Τεχεράνη, διότι… δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και δεν κάλυπτε «σωστά» τα μαλλιά της -άρα ήταν… προκλητική.
Αυτοί που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους είναι και άνδρες και γυναίκες κυρίως νεότερων ηλικιών. Αλλά οι πρώτες που ξεσήκωσαν τον κόσμο ήταν γυναίκες, που καίνε δημοσίως τις μαντίλες τους ή κόβουν τα μαλλιά τους. Και είναι αυτές που συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο όρθιες απέναντι στον θάνατο. Διότι οι «φρουροί της επανάστασης» πυροβολούν αδιακρίτως, με τους νεκρούς να έχουν ήδη ξεπεράσει τους 30 (το καθεστώς αποδέχεται… μόνο 17).
Δεν μπορώ να εκτιμήσω ποια θα είναι η συνέχεια στη συγκεκριμένη χώρα που οι πολίτες της, κυρίως οι γυναίκες, αυτά τα «όργανα του σατανά» βιώνουν πάνω από τέσσερις δεκαετίες την αγριότερη και αθλιότερη μορφή δικτατορίας, τη θρησκευτική. Που βιώνουν δηλαδή στον 21ο αιώνα την αγριότητα που έζησαν οι χριστιανοί στον κόσμο της Παπικής Εκκλησίας κατά τον Μεσαίωνα. Αλλά το καζάνι βράζει και η μεγάλη ελπίδα είναι ότι βράζουν οι γυναίκες.
Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη ελπίδα και του ρωσικού λαού. Να ξεσηκωθούν επιτέλους οι γυναίκες, οι μαυροφορεμένες μανάδες, οι χήρες, οι αδελφές, οι συντρόφισσες των σακατεμένων. Όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες που είτε έχουν ήδη χάσει δικούς τους ανθρώπους, θυσία στους μεγαλοϊδεατισμούς του Πούτιν, είτε το γνωρίζουν πως πρόκειται να χάσουν ακόμη περισσότερους τώρα με την υποχρεωτική επιστράτευση.
Το πνεύμα της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη αποδεικνύεται διαχρονικό. Και ίσως είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη, αλλά και για τη δημοκρατία. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις και στη Ρωσία, που αντιμετωπίζονται με χιλιάδες συλλήψεις. Η μια εκδοχή είναι να «παγώσουν» από τον φόβο αυτών των συλλήψεων. Η άλλη είναι να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη που θα ταρακουνήσει το καθεστώς. Επιτρέψτε μου να «ποντάρω» στη δεύτερη εκδοχή, διότι πιστεύω στην καταλυτική δύναμη των γυναικών.

giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER