Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 22:50

Η Θράκη, η Κύπρος και τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Γράφτηκε από την
Η Θράκη, η Κύπρος και τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

του Χρήστου Καπούτση
Δημοσιογράφου xkapout@otenet.gr

Εκτός των ορίων της λογικής, αλλά και της καταγεγραμμένης ιστορικής πραγματικότητας, ήταν η παραληρηματική, σε βάρος της Ελλάδας, ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, αν επιχειρήσει κάποιος ένα ψυχογράφημα της ομιλίας του Τ. Ερντογάν, εύκολα θα διαγνώσει, την πρόθεσή του, να αφήσει την φραστική επίθεση και να περάσει στο επόμενο στάδιο , σε αυτό της βίαιης ανατροπής του υφιστάμενου κυριαρχικού και νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, αξιοποιώντας την ισχύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία, εκτιμά, ότι οι διεθνείς γεωστρατηγικές συνθήκες, με αιχμή την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και η διενέργεια δημοψηφισμάτων, ευνοούν, την υλοποίηση της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής της, σε βάρος και των δύο κρατών του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν έχει προηγούμενο προπαγανδιστικής αθλιότητας, η επίθεση στην χώρα μας για το μεταναστευτικό, με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό!! Μάλιστα, κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «stop» στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα.
Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού, με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού και εμμέσως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους , καθώς και η μουσουλμανική (θρησκευτική) μειονότητα της Θράκης που «βαπτίζεται» τουρκική κοινότητα, είναι οι βασικοί άξονες της ανθελληνικής τουρκικής προπαγάνδας, που εκπορεύεται από το «χλιδάτο» Μέγαρο του νεοσουλτάνου Τ. Ερντογάν, διαπερνά το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και μέσω των ελεγχόμενων «ερντογανικών» ΜΜΕ διαχέεται στην τουρκική κοινωνία.
Είναι όντως εξωφρενικό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μιας μουσουλμανικής χώρας που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που οι τουρκικές φυλακές «στενάζουν» από τα βασανιστήρια των αντιφρονούντων, που μετεωρίζεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που κατέχει εδάφη ξένων χωρών, όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χώρα που έχει εκδώσει casus belli (αιτία πολέμου) σε βάρος της Ελλάδας, να κατηγορεί την χώρα μας για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Ωστόσο, η οξύτητα και η αμετροέπεια της ομιλίας του Τ. Ερντογάν στον ΟΗΕ, μπορεί να εκληφθεί και ως προειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για «δυναμικές» και δραματικές εξελίξεις στο Αιγαίο, δηλαδή για στρατιωτικοποίηση της κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας και χαρακτήρισε ως «fake news» τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Ο Πρωθυπουργός, εστίασε, στην παράνομη και παράλογη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Άγκυρα. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ισχύ των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων, ως παράμετρο αποτροπής των αναθεωρητικών σχεδίων της Τουρκίας.
Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις και απειλές, άρα βαθαίνει την κρίση στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δημιουργεί αυτονομιστικά προβλήματα στη Θράκη, καθιστώντας την ελληνοτουρκική στρατιωτική αντιπαράθεση, ως πιθανό ενδεχόμενο, που αν συμβεί, αν δηλαδή ο Ερντογάν «ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου», θα έχει ολέθριες συνέπειες πιθανότατα και για τις δύο χώρες, λόγω ισοδύναμης στρατιωτικής ισχύος.
Ασφαλώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται και από τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό(νατοϊκό) πόλεμο.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν ένθερμος θιασώτης της αναθεωρητικής πολιτικής του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, σχεδιάζει ανάλογες, στρατιωτικού χαρακτήρα, επιθετικές πολιτικές σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Συρίας.
Ως ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη, που ενδεχομένως να επιβαρύνει δραματικά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, είναι τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα σε περιοχές της Ουκρανίας, που κατέχουν ρωσικά στρατεύματα. Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας διεξαγάγουν «δημοψηφίσματα» για την ένταξή τους στη Ρωσία μεταξύ 23-27 Σεπτεμβρίου.
Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της περιοχής του Ντονμπάς. Ψηφοφορία θα διεξαχθεί επίσης στη νότια περιοχή της Χερσώνας, την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και στην εν μέρει ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Ζαπορίζιας.
Τα δημοψηφίσματα, που γίνονται αυτές τις μέρες στις περιοχές της Ουκρανίας, που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, θα πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα, όχι μόνο από την ελληνική διπλωματία, αλλά και από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ως παράνομα, διότι στην αντίθετη περίπτωση, θα αποτελέσουν κάκιστο προηγούμενο, για την κατεχόμενη Κύπρο και για την Θράκη, που ήδη αποτελούν στόχους της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και του Ερντογάν, που θα ήθελε να «αντιγράψει» τον αναθεωρητισμό του Πούτιν.

 


NEWSLETTER