Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 22:48

Σωθήκαμε: Δυναμώνει το κίνημα της σούπας

Σωθήκαμε: Δυναμώνει το κίνημα της σούπας

Ασφαλώς και δεν έχουμε το αποκλειστικό προνόμιο σε θολωμένα μυαλά.

Υπάρχουν και αλλού, βλαμμένοι, ολιγοφρενείς, ζουρλοί, κουζουλοί, λωλοί, παλαβοί, αλλοπαρμένοι, αλαφροΐσκιωτοι, μονομανείς και μεγαλομανείς, βουρλισμένοι, για δέσιμο. Που περιβάλλονται μια πορφύρα «ακτιβιστή» κα προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι …σώζουν τον κόσμο. Ενώ δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από «μια τρύπα στο νερό».

Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία μόδα «επαναστατικής δράσης» το… κίνημα της ντοματόσουπας. Όπου κάποια νεαρά άτομα, κυρίως στη Βρετανία, ή κα την Ολλανδία, που θέλουν, λένε, να σώσουν τον πλανήτη από το πετρέλαιο, βρήκαν τον τρόπο να το επιτύχουν: Εισβάλλοντας σε ένα μουσείο και ρίχνοντας μια ντοματόσουπα πάνω σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ ή αλλού διάσημου ζωγράφου. Ευτυχώς, τα «Ηλιοτρόπια», το αριστούργημα του μεγάλου Φλαμανδού δεν υπέστη ζημιά παρά μόνο στην κορνίζα του.
Το όνομα αυτής της «αταβιστικής» δράσης είναι JUST STOP OIL. Λες και άμα σταματήσουμε την παραγωγή πετρελαίου, όλα τα προβλήματα του πλανήτη θα λυθούν αυτομάτως. Οπότε θα περίμενε κανείς, αφού είναι ζόρικοι «επαναστάτες», οι εν λόγω ακτιβιστές, να πάνε να κτυπήσουνε τις εγκαταστάσεις κάποιας από τις περίφημες «επτά αδελφές». Κορόιδα είναι; Σίγα να μην τα βάλουν με την Μόμπιλ, την Σελ ή Έξον. Ενώ με την …ντοματόσουπα κατά έργων τέχνης, το πολύ να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε επίπεδο πταίσματος. Αλλά, έχοντας εξασφαλίσει αυτό που είναι ο μοναδικός τους, ο πραγματικός τους στόχος: Τα δέκα λεπτά δημοσιότητας. «Μαμά με είδες»;
Ο πλανήτης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ακόμη και του ολικού αφανισμού της ζωής, αν κάποιοι, που δηλώνουν έτοιμοι «να πατήσουν το κουμπί», είτε κάνουν καμία συνειδητή τρέλα, είτε «κάνουν την στραβή» … κατά λάθος. Και οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε επιτίθενται σε πίνακες ζωγραφικής. Ούτε καν σε πορτραίτα του Πούτιν, του Κιμ Γιονγκ Ουν, του Χαμενεϊ, του Έρντογαν, του Λουκασένκο, η άλλων αυταρχικών τυράννων που δυναστεύουν λαούς και απειλούν την ειρήνη. Άλλος παγκοσμίως και άλλος τοπικώς και περιφερειακώς.
Σημειολογικώς πάντως, τα «παιδιά», είναι εντάξει. Η ντοματόσουπα είναι κόκκινη.

ΓΙΩΡΓΗΣ Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgismassavetas@gmail.com