Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 21:50

Επικίνδυνα κτήρια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Επικίνδυνα κτήρια στην Καλαμάτα

Φωτογραφία αρχείου

Της Ειρήνης Μουντανέα, Πολιτικού Μηχανικού

Είμαι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και ασκώ το επάγγελμά μου έχοντας παράλληλα ασχοληθεί επί πολλά χρόνια με θέματα που απασχολούν την πόλη μας μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών και εξ αυτού παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ στον τοπικό Τύπο για να δημοσιεύσετε επιστολή μου που απευθύνετε σε όλες τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες Περιφερειακές, Δημοτικές, Αρχαιολογικές, ΟΑΣΠ, Πολιτική Προστασία κ.λπ. και που αφορά στα επικίνδυνα κτήρια στην Καλαμάτα και κυρίως του κέντρου της πόλης όπου εντοπίζονται τα περισσότερα εξ αυτών.

Κύριοι

Γνωρίζοντας την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών από πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα που θα σας αναπτύξω αναγκάζομαι να το θέσω δημόσια και να απευθυνθώ σε αυτές διά του Τύπου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες «Προσοχή - Επικίνδυνο κτίριο» με ταυτόχρονη τοποθέτηση πλαστικών πορτοκαλί περιφράξεων επί των πεζοδρομίων που βρίσκονται έμπροσθέν τους σε πλειάδα κτηρίων που έχουν καταπονηθεί από τους σεισμούς του 1986 και έχουν καταστεί ετοιμόρροπα και πέραν αυτού και επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία (Γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς υπάρχει εντός αυτών - δεν γίνεται να μην γνωρίζουν).

Θέτω ως πολίτης και ως πολιτικός μηχανικός τα κάτωθι ερωτήματα προς κάθε αρμόδια τεχνική υπηρεσία επειδή για τους πολίτες που κατά γενική ομολογία και σε όλες τις περιπτώσεις η ασφάλειά τους και η ζωή τους σε περίπτωση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα από το κράτος και τις υπηρεσίες του που λειτουργούν για αυτό το σκοπό και όχι οι ιδιώτες που κατά γενικά εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Γνωρίζετε προφανώς την Νομοθεσία περί επικίνδυνων οικοδομών.

1) Εχετε προβεί στις διαδικασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία;
2) Εάν έχετε προβεί σε τέτοιες μπορείτε να ενημερώσετε τον κόσμο που κινείται σε αυτούς τους δρόμους με τα ετοιμόρροπα κτήρια να επικρέµονται πάνω από τα κεφάλια τους πού βρίσκονται οι υποθέσεις;
3) Την τοποθέτηση πινακίδων την έκανε τεχνική υπηρεσία ή κάποια άλλη και για ποιο ακριβώς λόγο;
4) Με την τοποθέτηση των πινακίδων περί προσοχής τι ακριβώς επιδιώκετε μήπως ας πούμε μετάθεση ευθυνών από το υπεύθυνο κράτος στους ανυπεράσπιστους πολίτες;
5) Γιατί σε ανάλογες περιπτώσεις τοποθετούνται πινακίδες που λένε στον πολίτη τι να κάνει όπως Μη διέρχεστε, Μη κολυμπάτε, Μη πατάτε εδώ, Μη διασχίζετε... σε περίπτωση ...κ.λπ. και εδώ όχι;
6) Υπάρχει ευθύνη των πολιτών που περνούν κάτω από αυτά τα κτήρια και τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν (όπως λέτε) για να προφυλαχθούν από πτώση αντικειμένων ή ολόκληρου του κτηρίου σε περίπτωση σεισμού, αέρα, νεροποντής κ.λπ.
7) Εάν υπάρχει ευθύνη των πολιτών τι ακριβώς πρέπει να κάνουν: α) Να προσφύγουν στις υπηρεσίες αφού πρώτα τους πείτε ποιες είναι οι αρμόδιες; β) Να μην περνούν μπροστά από τέτοια κτήρια πεζοί ή με τα αυτοκίνητά τους; γ) Να μηνύσουν τους ιδιοκτήτες που τα έχουν αφού πρώτα τους πείτε εσείς ποιοι είναι;

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι η επιστολή αυτή έχει σκοπό να υπενθυμίσει το σοβαρότατο πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς για να ενεργήσουν άμεσα και δραστικά όπως οφείλουν και ελπίζω να λάβω σύντομα απάντηση στα ερωτήματα που θέτω και που απασχολούν προφανώς όλους όσοι διέρχονται μπροστά από αυτά τα κτήρια διά του Τύπου.


NEWSLETTER