Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 18:47

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έρευνας και διάσωσης (SAR) ακυρώνει το τουρκολιβυκο σύμφωνο

Γράφτηκε από την

Του Χρήστου Καπούτση

Οι διεθνείς, διακρατικές, διμερείς ή πολυμερείς, συμφωνίες, με υπόβαθρο τη διεθνή νομιμότητα, διαμορφώνουν, το πλαίσιο αποκατάστασης της γεωπολιτικής σταθερότητας σε περιοχές, που η η ασφάλεια και η Ειρήνη, υπονομεύονται από παράνομες επεμβατικές δραστηριότητες κρατών, που δικαίως θεωρούνται ως κράτη-ταραξίες, λόγω της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής τους, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

Με την παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, διεξήχθη, η διακλαδική στρατιωτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, με ισχυρή συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα και Αίγυπτο, την οποία σχεδίασαν τα αντίστοιχα ΓΕΕΘΑ, των δύο κρατών. Η άσκηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Και συμμετείχαν επίσης, με στρατιωτικό προσωπικό και μέσα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους ΣαμέρΣούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, υπέγραψαν τη νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου , σύμφωνα με την οποία, τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο, για την οριοθετημένη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο κρατών. Ελλάδα και Αίγυπτος, συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR), σε αυτή την στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γιατί όμως, είναι πολύ σημαντική αυτή η διακρατική ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία;

Πρώτον, διότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ή ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται!

Δεύτερον, διότι, η συμφωνία είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, που συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης», παραβιάζει, το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την «Σύμβαση του MontegoBay» του 1982, εις τρόπο ώστε να καθίσταται νομικώς ανυπόστατο και επομένως ανίκανο να παραγάγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όμως, εφαρμογή του παράνομου, από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, «τουρκολιβυκού μνημονίου» και με βάση αυτό, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προσβάλει ευθέως Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη συμφωνία, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι: Ανεξάρτητα, από ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, την τελευταία 10ετια, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν επενδύσει στις αγαστές σχέσεις με την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια, αυτή η συνεργασία, να εξισορροπήσει την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και να υπενθυμίσουμε, την ανάμειξη του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στα εσωτερικά της Αιγύπτου (στρατιωτικό πραξικόπημα 2013), όπου είχε ταχθεί υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μετά, εναντίον του αιγύπτιου προέδρου ΑΛ- Σίσι.

Παρόλα αυτά , η Τουρκία επιδιώκει , μια προσέγγιση με την Αίγυπτο. Σε αυτό ο πλαίσιο, έγινε και η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, στο Κατάρ, με την μεσολάβηση του εμίρη του ΚΑΤΑΡ Χαμάντ αλ Θανί, που να πούμε παρεμπιπτόντως , ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Σεΐχης, έκανε διακοπές στην Ζάκυνθο.

Όμως, και παρά τη συνάντηση των δυο Προέδρων της Τουρκίας και της Αιγύπτου στο Κατάρ, το κλίμα στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις επιβαρύνθηκε και πάλι λόγω της εμπλοκής της Άγκυρας στην Λιβύη και κυρίως, λόγω της εμμονής του Τ. Ερντογάν, να στηρίζει την αιγυπτιακή μουσουλμανική αδελφότητα, που υπονομεύει το καθεστώς του Αλ- Σισι. Έτσι, «υποχρέωσαν» το Κάιρο να τερματίσει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Άγκυρα, που στόχευαν στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών, Τουρκίας και Αιγύπτου.

Το σημαντικό, που προκύπτει από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία έρευνας και διάσωσης (SAR), είναι ότι, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο αφού θα ανήκουν στο FIR Αθηνών και Καίρου αντίστοιχα. Μια διεθνής συμφωνία, απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο, που ακυρώνει στην πράξη, το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, βάσει του οποίου, η Τουρκία, το 2020 και τον περασμένο Οκτώβρη, επιχείρησε να επεκτείνει τις δικές της περιοχές έρευνας και διάσωσης, εντός του FIR Αθηνών.

Λάβρος όπως πάντα ο φιλοερντογανικός τουρκικός τύπος. Η εφημερίδα Sabah, σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, για την έρευνα και διάσωση, αναφέρει ότι πρόκειται, «για μάταιη προσπάθεια της Ελλάδας να σβήσει τα επιτεύγματα της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί.

Την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η ExxonMobil νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου (νότια της Κρήτης) , θα προβλέπει νέα NAVTEX που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση, μετά από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το ο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να είναι έτο