Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 20:14

Η αδιέξοδη λογική κυβέρνησης – τρόικας κάνει την Ελλάδα αποικία

Γράφτηκε από την

Του Παναγιώτη Στέφανου, Μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Πρώην μέλους διοίκησης ΓΣΕΕ και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μου έρχεται έντονα στο μυαλό μου η ατάκα του Αυλωνίτη στην ταινία. Η ωραία των Αθηνών «ρε που πάμε». Καθημερινά είναι τα φαινόμενα διγλωσσίας και αλαζονείας της Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα, τα προαπαιτούμενα, θα υπάρξει η δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν τι ισχύει, ποιες δεσμεύσεις έχουν συμφωνηθεί. Οι δηλώσεις των νέων Υπουργών είναι μαργαριτάρια για συλλογή. Ο Άδωνης δηλώνει θα μειώσει τις τιμές δεν θα δώσει την μάχη του τελάρου σαν τον Κουλούρη. Το ψωμί, το γάλα, το λάδι, τα τηλέφωνα τα dedylino θα μειωθούν. Πριν αποφασίσεις πώς θα ρυθμίσεις την αγορά μάθε πως διαμορφώνονται οι τιμές καταναλωτή τους τρόπους και τους μηχανισμούς της, αδιάβαστος ψήφισες στις 30/03/2014 του απάντησε η Πιπιλή. Όποιος διαφωνεί να φύγει από την Κυβέρνηση δηλώνει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και κύριες συντάξεις κατά το Βρούτση. Δεν πρέπει να υπάρχει Βαβέλ στις δηλώσεις και την λειτουργία των υπουργών δήλωνε κάποτε ο Ντινόπουλος.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ποιοτικές και να τελειώνουμε με προαπαιτούμενα η Χριστοφιλοπούλου. Εκτιμώ ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να δεχτούν οι εταίροι μας την συμπερίληψη συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές στις απολύσεις. Επειδή το θέλει η Τρόικα δεν σημαίνει εμείς θα το κάνουμε η δήλωση της Βούλτεψη. Χωρίς τα προαπαιτούμενα δεν παίρνουμε την δόση δηλώνει η ίδια, τα έχουμε ψηφίσει και πρέπει να τα εφαρμόσουμε.
Το ίδιο διάστημα ανοίγουν πολλά ζητήματα ασφαλιστικό, επικουρικά και τα 8 προαπαιτούμενα για να πάρουμε την δόση. Συνεχίζεται η πίεση των δανειστών για απολύσεις , ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, νέες συγχωνεύσεις, νέες μειώσεις μισθών, εφάπαξ και κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται στους μισθωτούς που χάνουν τη δουλειά τους , στους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Το συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε τους εργαζόμενους για την μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Το ερώτημα όμως παραμένει εάν οι προτάσεις εργαζόμενων και φορέων της κοινωνίας μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ΙΝΕ –ΓΣΕΕ έχει προτείνει μέτρα για τα προβλήματα του ασφαλιστικού αλλά η Κυβέρνηση και η τρόικα το διέλυσαν συνειδητά. Η ΓΣΕΒΕΕ τις τελευταίες μέρες δίνει μια σειρά προτάσεων αλλά και σε αυτές η Κυβέρνηση κωφεύει και κάνει τα εντελώς αντίθετα, παρότι η προτάσεις βοηθούν και δεν διαλύουν την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ ξεκινάει με την εξής βεβαιότητα ότι μπορεί να αποκατασταθεί η πρόσβαση 1.000.000 ασφαλισμένων της στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να λειτουργήσει σαν έμμεση ένεση ρευστότητας για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις και να ωφελήσει τα έσοδα του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Κυριότερα αιτήματα τους είναι : Η εγγυημένη και επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως προβλεπόταν από τον ορισμό της κοινωνικής ασφάλισης.
Η αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.Η εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης .
Το ερώτημα παραμένει τι διαφορετικό προτείνει η ΝΔ τα τελευταία 15 χρόνια ;
Στην ΕΣΕΕ σε έρευνα για το ασφαλιστικό τον εμπόρων έχουμε αντίστοιχα αριθμητικά αποτελέσματα και παρεμφερείς προτάσεις. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και καθημερινά επιδεινώνονται, με χαράτσια , δάνεια φορολογικά συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική και το ερώτημα παραμένει θα τους σταματήσουμε πριν είναι αργά.
Επιμένω ότι η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτική με βάση τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατί έχει τόσες μνημονικές δεσμεύσεις που θα ξεκληριστούν τα πάντα. Η αποικία χρέους διδάσκει η ιστορία ότι είναι ένα κράτους με όλα τα χαρακτηριστικά του υπόδουλου. Πρέπει η κοινωνία να ξεπεράσει το φόβο αφού ενημερωθεί δεν αξίζει στους Έλληνες τέτοια ηττοπάθεια και ωχαδερφισμός. Είναι ήδη αργά ας περισώσουμε ότι μπορεί να περισωθεί.