Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 22:29

Οι ΗΠΑ «χαϊδεύουν» την Τουρκία λόγω ΝΑΤΟ και Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ «χαϊδεύουν» την Τουρκία λόγω ΝΑΤΟ και Ουκρανίας

 

του Χρήστου Καπούτση

Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του σωτηρίου έτους 2023 και οι προβλέψεις, κάθε άλλο παρά ευοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Το διεθνές περιβάλλον, χαρακτηρίζεται ως απρόβλεπτο, συγκρουσιακό, ανασφαλές. Το 2023, πιθανόν να είναι χρονιά ορόσημο και ανατρεπτικών εξελίξεων σε περιφερειακό και πλανητικό επίπεδο. Ίσως να χαρακτηριστεί και χρονιά πολέμου . Μόνο η αυτοεπιβίωση, ο φόβος και η «πιθανολογούμενη» σύνεση των ηγεσιών, δύνανται να αποτρέψουν τον εφιάλτη της χρήσης τακτικών πυρηνικών!
Στην Ουκρανία, οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και αφορούν όλες τις έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενες χώρες.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Ουκρανίας, γίνονται ολοένα και πιο σκληρές, πιο απάνθρωπες, πιο καταστροφικές. Τα περιθώρια συμβιβασμού δεν είναι ορατά στον διπλωματικό ορίζοντα, ενώ το αδιέξοδο είναι προφανές. Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσαν τους συμμάχους (ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ) να στείλουν επειγόντως περισσότερα άρματα μάχης, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, προκειμένου να συνδράμουν στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής.
Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει άμεσα 100 τεθωρακισμένα οχήματα Stryker , ενώ φαίνεται ότι είναι κοντά στην απόφαση να στείλει και τεθωρακισμένα άρματα μάχης Abrams! Ασκούνται πιέσεις στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκρίνει την αποστολή στην Ουκρανία, των γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων αρμάτων Léopard 2, που διαθέτουν αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, που συνεχίζει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας στόχων στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να πτοείται από την Δυτική πανστρατιά στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας και επαναφέρει το θέμα χρήσης πυρηνικών. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», αναφερόμενος στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έτσι λοιπόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απίθανο, το ενδεχόμενο της απευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο εξέφρασε και ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, με την τελευταία του ομιλία στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Παρότι, μετέβαλε την θέση του για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και προτείνει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ , εντούτοις, επέμεινε στην συνέχιση του διαλόγου με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, όπως και στην ισότιμη επανένταξη της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα.
ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Σε αυτό λοιπόν το διεθνές περιβάλλον, όπου η ισχύς των όπλων επιλύει διακρατικές ή διεθνείς πολιτικές διαφορές, όπου η πολεμική οικονομία έχει τον πρώτο λόγο, είναι καίριας σημασίας οι «κινήσεις» περιφερειακών δρώντων, όπως η Τουρκία, στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας, ως περιφερειακής δύναμης, στην κρίση της Ουκρανίας, επιβεβαιώθηκε, από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούντ Τσαβούσογλου.
Η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος ΗΠΑ και Τουρκίας, ήταν εμφανής, κατά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, σε κοινή δήλωση τους, υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό του πολέμου.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανοτουρκικής αμυντικής συνεργασίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβαλε, στον αμερικανό ομόλογό του, το επιτακτικό αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά όπλα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 καθώς και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν προσεγγίζει την Τουρκία, με όρους που υπαγορεύονται από τη διεθνή συγκυρία, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον γεωπολιτικό και Στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, που επιπλέον, κατορθώνει να ισορροπεί με επιτυχία, ανάμεσα στο πακέτο των υποχρεώσεών της ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και των συμμαχικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρωσία.
Επίσης ο Μ. Τσαβούσογλου , σε συνέντευξή του μετά την συνάντηση με τον Α. Μπλίνκεν, επιτέθηκε στην Ελλάδα και εμμέσως στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου με αμερικανικά οπλικά συστήματα και επέκρινε την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Πάντως το «αγκάθι» στην εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Άγκυρας είναι το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την αμερικανική διπλωματία να υποστηρίζει ότι θετική εξέλιξη, θα βοηθούσε και το θέμα των F-16, όπου υπάρχουν κωλυσιεργίες παρά την εκπεφρασμένη βούληση της αμερικανικής διοίκησης ότι θα αρθούν οι ενστάσεις του Κογκρέσου και θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, με δηλώσεις τους, έχουν ταχθεί υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης την τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, διότι (όπως υποστηρίζουν) είναι και προς όφελος της αεροπορικής ισχύος της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και μάλιστα, σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανής ανάμειξης του ΝΑΤΟ.