Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 22:04

Ο “πληθωρισμός του φτωχού”

Γράφτηκε από την
Ο “πληθωρισμός του φτωχού”

 

Της Χαρίκλειας Κιουρή, Φυσικού ΑΠΘ, Γεωπόνου ΠΑΠΕΛ, ΜEd

Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί νέες ανατροπές στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Η ακρίβεια ριζώνει για τα καλά στη χώρα με την οικονομική πολιτική ακραίων ιδεολογημάτων και συμφερόντων της ΝΔ. Το ιδιωτικό χρέος της χώρας ανεβαίνει ξανά. Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας πλήττονται επί πλέον από την ακρίβεια . Στη Μεσσηνία, στη φετινή ελαιοκομική περίοδο σε συνθήκες της αβάσταχτης ακρίβειας σε καύσιμα, κόστος ρεύματος, λιπάσματα, δακοπροστασία για κλάματα και έλλειψη εργατικών χεριών, μειωθηκαν τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών.  Δεν είναι τυχαίο ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, με δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες να είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 97%. Ο πτωχευτικός κώδικας, η δυσανεξία και η απέχθεια που τρέφει η συντηρητική παράταξη για Δημόσια Παιδεία ,το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους νόμους που ψήφισε στα τρία προηγούμενα χρόνια, φανερώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια οι φτωχότεροι!

Η άνοδος των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, δημιουργεί βαρύτερες επιπτώσεις σε νοικοκυριά με μικρότερα εισοδήματα, γιατί τα είδη αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. “Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν βγάζουν το μήνα, ενώ δέκα φίλοι της κυβέρνησης βγάζουν κάθε μήνα όσα έβγαζαν σε μία πενταετία”.

 Η κυβέρνηση  δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά για να ελαφρυνθούν οι πολίτες όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμού που κατέθεσε. Δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους και ταυτόχρονα, από την έμμεση αυτή αφαίμαξη, επιδοτεί την αισχροκέρδεια (8,1 δισ. σε επιδοτήσεις) των παρόχων στην πιο ακριβή αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας έτσι τον φαύλο κύκλο αναδιανομής του εισοδήματος από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς τους λίγους και ισχυρούς.

 

Τι πρέπει να γίνει για να ανασχεθούν, έστω εν μέρει οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει:

 Αύξηση μισθών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή 10%.

 Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ

 Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

 Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.

 Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.

 Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.

 Έλεγχοι στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Παράλληλα:

 Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις.

 Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

 

Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια στην ελληνική κοινωνία. Οι εκλογές με απλή αναλογική  πρέπει να ενεργοποιήσουν , να πυροδοτήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Να φέρουν την ανατροπή μιας ανάλγητης κυβέρνησης που έχει καταστήσει την αδικία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων «κανονικότητα», προκειμένου  να οδηγήσει τη χώρα ένας προοδευτικός κυβερνητικός σχηματισμός με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η οποία να στηριχτεί από την κοινωνία και τους αγώνες της. Το αίτημα είναι ένα: Δικαιοσύνη παντού!

Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.


NEWSLETTER