Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 22:48

Ουκρανία και τραπεζική κρίση στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Πότε θα υλοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

του Χρήστου Καπούτση

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (23-24 Μαρτίου Βρυξέλλες), έθεσε τους ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον κρισίμων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων.
Οι 27 ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., κατέληξαν ομόφωνα, σε κείμενα συμπερασμάτων, σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες. Για την Ουκρανία, για την ενέργεια και για την χρηματοπιστωτική κρίση.
Από την μελέτη των κειμένων, επιβεβαιώθηκε, το κενό που υπάρχει στην διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Το κενό στον τομέα της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλύπτει «επαρκώς» η αμερικανική διπλωματία, ενώ στον τομέα της ευρωπαϊκήςάμυνας και ασφάλειας, καθολικά το ΝΑΤΟ.
Στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, η Ε.Ε., έχει αποκτήσει τη δυνατότητα καταλυτικών παρεμβάσεων, ώστε να απομειώνονται οι συνέπειες για τους ευρωπαίους, από την ενεργειακή και χρηματοπιστωτική κρίση, που προκύπτουν από την πέραν του ατλαντικού υπερδύναμη, καταβάλλοντος το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Ουκρανία

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσαν, την αταλάντευτη στήριξή τους, σε στρατιωτικό επίπεδο, της Ουκρανίας, προκειμένου, να αντιμετωπίσει την επιτιθέμενη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποφάσισαν να δαπανήσουν τεράστια κοινοτικά ποσά, ώστε, να κλιμακώσουν την παραγωγή και παροχή πυρομαχικώνγια τον Στρατό της Ουκρανίας.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποφάσισε τη δαπάνη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για βλήματα από αποθέματα και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον, για την παραγωγή νέου τύπου πυρομαχικώνγια την Ουκρανία. Και σχεδιάζεται η ενίσχυση , από τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, με πρόσθετο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό, με οικονομική επιβάρυνση της Ε.Ε..
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η μη καταστρατήγηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας από τρίτες χώρες, ενώ γίνεται ειδική μνεία στα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους και των ρώσων επιχειρηματιών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, από δυτικοευρωπαϊκές και αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ΒολοντίμιρΖελένσκι , στην ομιλία του μέσω βιντεοσύνδεσης από τρένο, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ζήτησε, να του στείλουν άμεσα, σύγχρονους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη, όχι τα παλιά ρωσικά MiG-29, που διαθέσουν οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά σύγχρονα βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά, όπως τα αμερικανικά F-16 και F-15!
Επισημαίνουμε, ότι δεν υπήρξε «κάποιος» γόνιμος προβληματισμός των ευρωπαίων ηγετών, για την έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στους ευρωπαίους πολίτες. Η εντύπωση των παρατηρητών είναι, ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. προεξοφλούν τη νίκη της Δύσης και τη συντριβή της Ρωσίας ....
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τοένταλμα σύλληψης που εκδόθηκεαπό το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Όμως, για να συμβεί αυτό, δηλαδή να συλληφθεί ο Πούτιν, θα πρέπει: Να γίνει Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος, όχι δια αντιπροσώπων , αλλά με απευθείας αντιπαράθεση ΗΠΑ (ΝΑΤΟ-ΕΕ) με τη ΡΩΣΙΑ (που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Κίνας) και να ηττηθεί η Ρωσία. Ή να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μόσχα να συλληφθεί ο Πούτιν και οι ρώσοι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες να παραδώσουν τον Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί. Πιθανοθεωρητικά δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και βέβαιο...
Παρεμπιπτόντως , υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν έχει εκδώσει ανάλογα εντάλματα για τους ηγέτες της Δύσης που ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και στην Κύπρο, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική κατοχή, παρότι η Κύπρος είναι και κράτος-μέλος της Ε.Ε., από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Απορίες, τουλάχιστον, προκαλεί, η μη ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ε.Ε., για την διαμόρφωση ενός σχεδίου, κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και προώθησης διπλωματιών πρωτοβουλιών με στόχο την Ειρήνη , που θα αποτρέψει τις πολύ πιθανές εφιαλτικέςεξελίξεις στο πολεμικόμέτωπο, αφού δεν αποκλείεται, η χρήσηπυρομαχικώνυψηλήςεκρηκτικότητας, βλημάτων απεμπλουτισμένουουρανίου ή ακόμη και η χρήσητακτικών πυρηνικών.

Ενεργειακή και χρηματοπιστωτική κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι αντικυρώσεις της Μόσχας, η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, είναι γεγονότα αλληλένδετα και αλληλοεπιδρώντα. Η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας, από τις ΗΠΑ «μετακόμισε» στην Ευρώπη. Έχουμε την χρεωκοπία της δεύτερης σε μέγεθος τραπέζης της Ελβετίας της CreditSuisse, που εξαγοράστηκε από την UBS. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχουμε την κυβέρνηση της Ελβετίας, να εγκαταλείπει την παραδοσιακή και ειρηνόφιλη ουδετερότητα της χώρας και να προσφέρεται να εφοδιάσει με πολεμοφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Ο λόγος είναι, ότι, οι απώλειες σε τίτλους ξεπερνούν το 6% για την UBS, μετά και από δημοσίευμα του Bloomberg ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά, πιθανή παραβίαση των κυρώσεων ενάντια σε Ρώσους ολιγάρχες! Για τον ίδιο λόγο «βουτιά» και στη μετοχή της DeutscheBank...
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ΚριστίνΛαγκάρντ, μετά την ενημέρωση που έκανε στους 27 ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε:«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας».