Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 21:16

Αλιμάκι: Το περιβαλλοντικό έγκλημα τελειώνει, νέες υποχρεώσεις για το Δήμο

Αλιμάκι: Το περιβαλλοντικό έγκλημα τελειώνει, νέες υποχρεώσεις για το Δήμο

 

Γράφει ο Γιάννης Μερκούρης, Δημοτικός Σύμβουλος Τριφυλίας

Πολύ σημαντική και υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας η εξέλιξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα. Μια προσπάθεια πολλών ετών, με καθυστερήσεις ,με πισωγυρίσματα ,με ασυμφωνίες έφτασε στην ολοκλήρωσή της. Από την 6η Ιουνίου όλα τα απορρίμματα του Δήμου οδηγούνται στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης που λειτουργεί στην Καλλιρρόη. Από την ίδια ημέρα απαγορεύεται η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου. Εφαρμόζεται αυτή η απόφαση του Περιφερειάρχη; Αν επαληθευτούν οι καταγγελίες για εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ και προχθές η εξέλιξη αυτή ,δυστυχώς, είναι ανησυχητική.

Ο  ΧΑΔΑ Αλιμακίου λειτουργεί περισσότερα από τριάντα χρόνια και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος τεράστια. Ο χώρος δέχτηκε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων όλα αυτά τα χρόνια με όλα τα επακόλουθα προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στην ατμόσφαιρα με τις διοξίνες κάθε φορά που είχαμε ανάφλεξη. Ένα τμήμα του χώρου ,ευτυχώς, έχει αποκατασταθεί.   Τι προβλέπεται από τώρα και στο εξής;   Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση απορριμμάτων στο χώρο. Οφείλει η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου. Οφείλουμε όλοι μας να μην επιτρέψουμε την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στο χώρο.

Ο Δήμος έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί στα νέα δεδομένα. Οφείλει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαλογή στην πηγή ώστε να μειωθούν οι ποσότητες που θα παραδίδει στη μονάδα για να επιτύχει λιγότερα έξοδα, αλλά και για να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό πρόστιμο, που για φέτος ανέρχεται στα 30 ευρώ ο τόνος. Για κάθε παραδιδόμενο τόνο ο Δήμος θα πληρώνει 73 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 90 ευρώ. Αν ο Δήμος παραδίδει ετησίως ,ενδεικτική η αναφορά, δεκαπέντε χιλιάδες τόνους ,αυτό θα επιφέρει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο 1.400.000 ευρώ+ 450.000 το περιβαλλοντικό πρόστιμο σύνολο 1.850.000 ευρώ (χωρίς το κόστος μεταφοράς), τα οποία ο Δήμος δεν διαθέτει. Εάν από τη διαλογή τα μειώσουμε έστω κατά τρεις χιλιάδες τόνους, αυτό μεταφράζεται σε τριακόσιες χιλιάδες όφελος για τα οικονομικά του Δήμου!!. Ο Δήμος πρέπει να αναδιοργανώσει το σύστημα αποκομιδής, να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, να δημιουργήσει πράσινες γωνιές και πράσινα σημεία. Δυστυχώς, ενώ ολοκληρώνεται η τετραετία, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει ούτε υλοποιήσει αλλά ούτε καν σχεδιάσει τις αναγκαίες υποδομές.

Ο Δήμος ,άμεσα ,πρέπει να εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων και για την αναζήτηση των απαραίτητων κονδυλίων. Για την κάλυψη των δαπανών καθαριότητας διατίθεται ποσό εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για έργα στο Δήμο. Να εξετάσει το ενδεχόμενο απαλλαγής της υποχρέωσης αποκομιδής των απορριμμάτων από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εισήλθαμε σε μια άλλη περίοδο για τα απορρίμματα και πρέπει να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτε μία χαμένη μέρα δεν επιτρέπεται γιατί το κόστος που θα επιβαρύνει το Δήμο και τους Πολίτες θα είναι δυσβάσταχτο. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πρέπει να τοποθετηθούν στο θέμα αυτό και να ενημερώσουν τους δημότες.