Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 21:31

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με υποχωρήσεις αρχίζει ο διάλογος με την Τουρκία

Γράφτηκε από την
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με υποχωρήσεις αρχίζει ο διάλογος με την Τουρκία

του Χρήστου Καπούτση

Αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, στο Βίλνιους, την Πρωτεύουσα της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών, ήταν καλό, αντηλλάγησαν εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και επισημάνθηκε, ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών, η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία του πολυμερούς διαλόγου.
Βρισκόμαστε στην αφετηρία διερεύνησης του πλαισίου του διμερούς διαλόγου, που θα ετοιμάσει το «δρόμο» προς τη Χάγη, όπου το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει τελικά για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε καταρχήν ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγει. Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τολμηρή ατζέντα» που “επιδιώκει να εξερευνήσει”, χωρίς να αποκλείει και “υποχωρήσεις” από πάγιες εθνικές θέσεις!
Φυσικά, Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχουν καμιά δυσκολία να συνεργαστούν σε θέματα οικονομίας, τουρισμού , πολιτισμού ή συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ούτε να ξεκινήσουν ένα διάλογο για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για θέματα «χαμηλής» πολιτικής. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν, όταν η συζήτηση αγγίξει θέματα του σκληρού πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η Ελλάδα, από το 1974 έχει χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» πέραν της οποίας, οιαδήποτε υποχώρηση θα συνιστούσε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα, αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, που μπορεί να διευθετηθεί είτε διμερώς με καρποφόρες συνομιλίες, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όλες οι Κυβερνήσεις από τον Κ. Καραμανλή μέχρι και τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρέμειναν αμετακίνητες σε αυτή την εθνική θέση.
Η Τουρκία όμως, έχει μια διευρυμένη ατζέντα, που περιλαμβάνει: Την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τις γκρίζες ζώνες, την επήρεια του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, την Θράκη που επιμένει η μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα να «μετεξελιχτεί» και να χαρακτηριστεί ως τουρκική μειονότητα, κοινότητα, εθνότητα. Πρόκειται για πάγιες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής, που διαπερνούν όχι μόνο ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της γείτονος, αλλά και το σύνολο του τουρκικού Λαού.
Είναι σαφές ότι, οι Εθνικές θέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ασύμπτωτες, εκτός και αν κάποια από τις δύο χώρες ή και οι δύο υποχωρήσουν. Πάντως προβληματίζει η πρόθεση του Πρωθυπουργού για υποχώρηση από πάγιες εθνικές θέσεις, με όφελος το διάλογο που θα συμβάλει στην εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη Χάγη. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Επισημαίνουμε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πιέζουν, μάλλον ανισομερώς, ΑΘΗΝΑ και ΆΓΚΥΡΑ, για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Άρα ο διάλογος με την Τουρκία, αποκτά συναρπαστικό ενδιαφέρον ....
Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους
Με το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.
Στα συμπεράσματα, είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας, που έδωσαν οι ηγέτες της Δύσης στην Ουκρανία, όχι όμως και ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Όμως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν ότι, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία, με πολεμικό υλικό, για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, αλλά και να σχεδιάσει αντεπιθέσεις προς ανακατάληψη των εδαφών της στην ανατολική Ουκρανία, που έχουν περάσει με τη βία στον έλεγχο της Ρωσίας.
Η Δύση, παρέχει δωρεάν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία, εξαρτάται απόλυτα από την στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τη Δύση.
Μάλιστα οι αμερικανοί σχεδιάζουν και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση δημιουργεί «πυρηνική απειλή» για τη Ρωσία, με τα σχέδια παράδοσης των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία» επισήμανε ο Σ. Λαβρόφ
Το μέλλον, της Ουκρανίας θα κριθεί στο πεδίο των μαχών. Όλα δείχνουν ότι τα όπλα θα δώσουν την τελική λύση.
Η Ειρήνη, ως προοπτική, δεν διακρίνεται εύκολα στον ορίζοντα των γεγονότων.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ , δήλωσε στο Βίλνιους ότι: «κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Να προσθέσουμε, ότι, όντως κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, ούτε και πως θα τελειώσει δεν ξέρουμε !

 


NEWSLETTER