Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 18:41

Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας από ΟΤΑ

Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας από ΟΤΑ

Του Βασίλη Δωδέκατου, Συμβούλου Ακίνητης Περιουσίας, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό του Βασίλη Τζαμουράνη “Καλαμάτα Μετά”

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε πως ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Αχίλλειου (εμβληματικό διατηρητέο στην Αριστομένους)προέβη άκαρπος. Το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ΚΑΣ απέρριψε τα σχέδια του επενδυτή διότι αλλοίωναν τη φυσιογνωμία του κτιρίου καθότι είναι διατηρητέο. Το ίδιο άκαρπος αναδείχτηκε (για άλλους λόγους) λίγους μήνες νωρίτερα και ο διαγωνισμός με το κληροδότημα Παναγιώταρου. Τι συμβαίνει και η δημοτική αρχή έχει ανύπαρκτα αποτελέσματα όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της;
Οι ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κάτω από τις ολοένα    αυξανόμενες ανάγκες τους, επιδιώκουν να ανταποκριθούν στην απαίτηση των πολιτών για αναβαθμισμένες και σύγχρονες υπηρεσίες και δράσεις, αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης (πιο αποδοτικούς - πιο οικονομικούς) των διαθέσιμων πόρων τους και νέες μορφές εισροών λιγότερο εξαρτημένες από κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.
Η διαχείριση και αξιοποίηση της εμπορικής ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ στη βάση της πραγματικής τους εμπορικής δυναμικής, φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει    εκείνες τις ανεξάρτητες και πιο σταθερές μορφές εισροών που μέχρι σήμερα παρέμεναν    είτε ανενεργές είτε υποβαθμισμένες. Θεωρούμε ωστόσο υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε ότι η αξία της εμπορικής ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ δεν εμπεριέχει μόνο οικονομική διάσταση αλλά ότι ταυτόχρονα προσδιορίζεται και από άλλες παραμέτρους συνδεδεμένες με κοινωνικές ανάγκες και το υπό ευρεία έννοια δημόσιο συμφέρον που υπηρετούν οι ΟΤΑ
Κάτω από αυτή την ανάγκη δημιουργήθηκε ένας οδηγός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρείας τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) ,ο οποίος στοχεύει να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό στην αξιοποίηση της εμπορικής ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ στη χώρα μας.
Η βασική κατεύθυνση του οδηγού αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διασφαλίζει τη σκοπιμότητα και την πολιτική απόφαση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.    Επίσης, προετοιμάζει τους ΟΤΑ για την είσοδό τους στην αγορά των ακινήτων στην περιοχή τους, με στόχο να εξευρεθούν και να αξιοποιηθούν ακίνητα γης και κτιρίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται πολιτικές και να εξοικονομούνται χρήματα.
Η λογική αυτής της κατεύθυνσης είναι εύλογη, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των ΟΤΑ έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για εξασφάλιση γης και αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων. Ωστόσο, η έλλειψη πιστώσεων προκαλεί ανάγκη για εύρεση επιπρόσθετων και δυναμικών εισροών προς τα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η προτεινόμενη διαδικασία αξιοποίησης της εμπορικής ακίνητης περιουσίας υπακούει σε νόμους και κανόνες της αγοράς και διαφοροποιείται από την κοινωνική αξιοποίηση ή την αξιοποίηση επί συγκεκριμένου σκοπού, η οποία συχνά αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης. Επιπλέον, η προτεινόμενη διαδικασία λαμβάνει υπόψη της θέματα χρηματοοικονομικής φύσης και δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτά.
Για τον οδηγό, η λέξη "ακίνητο" αναφέρεται σε κάθε είδους εμπορικό ακίνητο, όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα, γραφεία και κατοικίες, και αφορά διάφορες εμπορικές δικαιοπραξίες (αγορά, πώληση, ενοικίαση κ.λπ.). Δεν συμπεριλαμβάνονται ακίνητα που ο ΟΤΑ κατέχει ή χρησιμοποιεί στην παραλία, στο γιαλό, στις όχθες ποταμών, σε δάση, δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπους και πρώην στρατόπεδα ή άλλες δημόσιες εκτάσεις. Οι παραπάνω κατηγορίες ακινήτων έχουν διαφορετική νομική υπόσταση και καθεστώς, και η εμπορική τους αξιοποίηση συναντά πολλούς νόμους και διατάξεις που την περιορίζουν.
Η φιλοσοφία του οδηγού είναι απλή, ακολουθεί τη λογική 9 βημάτων. Η αλληλουχία των βημάτων είναι οριζόντια. Κάθε σενάριο αξιοποίησης βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία ανάλυσης τόσο του ακινήτου όσο και της αγοράς, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μιας απόφασης αξιοποίησης που δεν θα ανταποκρίνεται στους όρους και κανόνες της αγοράς ακίνητης περιουσίας που θα ισχύουν για συγκεκριμένο ακίνητο στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς στον τομέα αυτό, αφού πολλά κληροδοτήματα είναι αναξιοποίητα.    Φαίνεται πως ή αγνοεί ή δεν ενδιαφέρεται να μάθει για το τι προτείνουν κεντρικά όργανα του κράτους(πχ Ε.Ε.Τ.Α.Α) σχετικά με    την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.    Αποτέλεσμα τα έσοδα να βρίσκονται στο ναδίρ, τα ακίνητα να απαξιώνονται μέρα τη μέρα περισσότερο και την δημοτική αρχή να καμώνεται πως κάνει έργο επειδή ίσωσε δυο αλάνες και έριξε πίσσα, ή επειδή πεζοδρόμησε 300 μέτρα σε 500 μέρες στην Ναυαρίνου ή επειδή έφτιαξε μια πατέντα στο πήδημα και έχουμε νερό.