Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 20:53

Τουρισμός ώρα μηδέν

Γράφτηκε από την
Τουρισμός ώρα μηδέν

 

 

Του Σπύρου Χανδρινού, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. - MSc Carnegie Mellon University USA, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό “Καλαμάτα_Μετά” του Βασίλη Τζαμουράνη

Ένας εύκολος και ακριβής τρόπος για να διαπιστώσει κανείς σε ποιον τομεα μια δημοτική αρχή δεν έχει κάνει έργο ειναι εκεί που κόβει προεκλογικά κορδέλες! Προφανως στην πόλη μας ένας από αυτούς τους τομείς ειναι ο τουρισμός. Όταν πρέπει να περάσουν 3,5 χρόνια για να εγκαινιαστεί ένα τουριστικό κιόσκι στο αεροδρόμιο και δη τέλος Ιουλίου αυτό λέει πολλά από μόνο του. Δυστυχώς η στήριξη του τουρισμού και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν από τη δημοτική αρχή της πόλης μας ειναι ανύπαρκτη!

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη πόλη μας οφείλεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες με κυριότερο από αυτούς την πεισματαρικη και ακούραστη ιδιωτικη πρωτοβουλία.

Πρώτος σταθμός εγκατάλειψης είναι οι υποδομές. α) Ατελείωτα εργοτάξια που ξεπηδούν σε όλη την πόλη ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό δεν δείχνουν ανάπτυξη αλλά προχειρότητα, δυσκολεύουν την καθημερινότητα των τουριστών (και των πολιτων φυσικά) και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα και εμπειρία. β) Το αεροδρόμιο της πόλης το οποίο παραμένει τόσα χρόνια ερείπιο παρά τις συνεχείς παρεκκλίσεις των διαφόρων φόρων της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι η καθίζηση φέτος της επισκεψιμότητας του αεροδρομίου μας που οφείλεται εκτός των άλλων και στην έλλειψη εγκαταστάσεων. γ) Ένα παραλιακό μέτωπο για το οποίο δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για ενοποίηση του παρά μόνο σπασμωδικές παρεμβάσεις που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο χαοτική.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο εγκατάλειψης του τουρισμού από την δημοτική αρχή είναι η αδιαφορία ως προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. α) Παρά το γεγονός οτι ο τουρισμος διανυσε μία πολύ δύσκολη φάση τη περίοδο του κορονοϊού, δεν υπήρξε καμία στήριξη ή έστω ένα απλό ενδιαφερον ως προς τα ξενοδοχεία απότα αρμόδια όργανα του Δήμου. Μόνο μέλημα η είσπραξη δημοτικών τελών χωρίς καμία ανταποδοτικότητα! β) Πλήρης ανοργανωσιά και προχειρότητα σε ότι αφορά τα σχέδια πολεοδόμησης σε περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφερον οπως η Βέργα και η Μικρά Μαντινεία που αντί ο δημος να προσπαθεί να βοηθήσει το τουριστικό προϊόν, δημιουργεί δυσκολίες σε υπάρχουσες τουριστικές μονάδες απειλώντας ακόμα και την ύπαρξη τους. γ) Υπηρεσίες του δήμου οπως η Φαρις που αντί να διοχετεύσουν τα δημόσια κονδύλια τους για τον τουρισμό με τρόπο δίκαιο ώστε να ενισχύσει το σύνολο ή έστω την πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων του δήμου, κάνουν διακρίσεις βάζοντας τα ξενοδοχεία της Βέργας και της Μικράς Μαντινείας σε δεύτερη μοίρα δηλώνοντας ότι είναι μακρυά από την πόλη της Καλαμάτας! δ) Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα είναι «το λουκέτο» στην Ναυαρίνου που βάζει ο δημος μετά τις 30 Αυγούστου. Πως θα δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματιες να κάνουν επενδύσεις οταν τα μαγαζιά τους θα δουλεύουν μονο για 2 μήνες;

Συμπέρασμα: ο τουρισμός οπως και κάθε τομέας για να στηριχθεί δεν θέλει ούτε φανφάρες, ούτε κορδέλες, ούτε φωτογραφίες 2 μήνες πριν τις εκλογές! Η στήριξη του τουρισμού θέλει τοποθέτηση ανθρώπων με γνωση του τομέα οι οποίοι με μεθοδικότητα, ταπεινότητα και επικοινωνία με τις τοπικές επιχειρήσεις να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους, να αντιληφθούν τις προκλήσεις του αύριο και να δώσουν λύσεις! Έτσι πρέπει να πορεύεται και λειτουργεί μια σοβαρή δημοτική αρχή!!


NEWSLETTER