Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 22:32

Οι κίνδυνοι από τις μεταναστευτικές ροές και ο «γρίφος» για τους εργάτες γης

Γράφτηκε από την
Οι κίνδυνοι από τις μεταναστευτικές ροές και ο «γρίφος» για τους εργάτες γης

του Χρήστου Καπούτση

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, ήταν από τα βασικά θέματα της τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι μετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους, για την σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αφού σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν, είχαμε διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων το 2022 σε σχέση με το 2021 και υπερδιπλάσια αύξηση το 2023 που μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών να ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες!
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ότι το μεταναστευτικό ήταν από τα θέματα της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που επιβαρύνουν υπέρμετρα την τουρκική οικονομία. Επειδή όμως, ο επαναπατρισμός των προσφύγων, με τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα, είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει, άρα η διοχέτευσή τους προς την Ευρώπη, με την βοήθεια των τουρκικών αρχών, είναι μάλλον μονόδρομος και η πύλη εισόδου είναι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντατικοποιούνται οι συνομιλίες των αρμοδίων φορέων, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να συμφωνήσουν σε βασικές αρχές του μεταναστευτικού, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Ορόσημο η Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό κοινή προεδρία των Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν.
Μέχρι τότε, οι συζητήσεις Αθήνας - Βρυξελλών - Άγκυρας προχωρούν, ώστε να γίνει εφικτός ο στόχος για την επίτευξη μίας συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες και η οποία:
1. Θα περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές. Εντατικοποίηση της δράσης του Λιμενικού στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα επιτηρεί και θα ενημερώνει τα αρμόδια Συντονιστικά Κέντρα. Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο, όπως δήλωσε εμφατικά ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, η αποτροπή παράνομων αφίξεων , δεν θα πρέπει να «πνίγει» τον ανθρωπισμό των αρχών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων – μεταναστών θα πρέπει να αποτελεί όρο «sine qua non» (θεμελιώδης προϋπόθεση), στην εν γένει διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού.
2. Θα αυξάνει το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, δεν θα εργαλειοποιεί, κατά περίσταση, το προσφυγικό, προκειμένου να έχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Συνιστά όντως «πυρηνική» απειλή για την Ευρώπη και πρωτίστως φυσικά για την Ελλάδα, αν ο Ερντογάν, «διευκολύνει» τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περάσουν, από Ελλάδα, με υποτιθέμενο προορισμό χώρες της Ε.Ε.. Για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη (Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.ά) οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι.
3. Θα "χτυπάει" τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν εντός της τουρκικής επικράτειας, αλλά και τα ελληνικά, τα εγγύς των συνόρων. Απαιτείται πολιτική βούληση των δύο κρατών, κυρίως της Τουρκίας, για την πάταξη των εγκληματικών συμμοριών των διακινητών.
4. Θα παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση την Τουρκία όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Υπό την προϋπόθεση ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα έχουν αποδέκτες τους πρόσφυγες, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε τρισάθλιους καταυλισμούς στην Τουρκία. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι άτεγκτοι προς την Τουρκία. Δυστυχώς, η Ε.Ε. είναι διαιρεμένη και δεν μπορεί να διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Επίσης, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεχτικά τα ανταλλάγματα που παζαρεύει η Τουρκία, προκειμένου να συναινέσει σε συμφωνία για το προσφυγικό, διότι, το θέμα «ακουμπά» ζητήματα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (σύνορα, έρευνα και διάσωση, ΑΟΖ) .
Μεταναστευτικό και εργάτες γης: Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να εθελοτυφλεί. Να μην βλέπει ότι χιλιάδες μετανάστες, ασχολούνται , οι περισσότεροι ανασφάλιστοι και με «μαύρα», σε διάφορες εποχικές ή μόνιμες εργασίες, από εργάτες γης ( ποιοι μαζεύουν τις ελιές, τις φράουλες, τα ροδάκινα, τα οπωροκηπευτικά), σε κτηνοτροφικές μονάδες, στις οικοδομές και αλλού.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως «η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού», αναφέροντας μάλιστα ως «πηγή» πληροφόρησης τον αρμόδιο υπουργό Δ. Καιρίδη, που όμως διαψεύστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση!
Ωστόσο, υπάρχει, εκ των πραγμάτων ένας προβληματισμός, αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε, νόμιμα, οι μετανάστες που ζουν στα hot spot και επιθυμούν να εργαστούν ή όσοι εργάζονται ήδη παράνομα, να ενταχτούν νόμιμα στην αγορά εργασίας, να αμείβονται όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και όχι «μαύρα» και ανεξέλεγκτα (εκτιμάται ότι κατά τη συγκομιδή ελαιοκάρπου το μεροκάματο θα προσεγγίσει το 100 ευρώ!) και έτσι να εισφέρουν και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όμως, πως είναι δυνατόν, να δουλεύουν νόμιμα, αλλά παράλληλα να παραμένουν σε καθεστώς παρανομίας, οι εργαζόμενοι παράνομοι πρόσφυγες ή παράτυποι οικονομικοί μετανάστες; «Γρίφος», εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ελληνοποιήσεις.
«Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων» δήλωσε κατηγορηματικά , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και πρόσθεσε, «Μας απασχολεί η συνέχιση της φύλαξης των συνόρων μας. Και η συνέχιση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο». Πάντως το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και η Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει πολιτική λύση, συμβατή με την κοινωνική πραγματικότητα.


NEWSLETTER