Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 22:57

Επιστολή προς τους συνδημότες μου στο Δήμο Οιχαλίας

Επιστολή προς τους συνδημότες μου στο Δήμο Οιχαλίας

*Του Χαράλαμπου Λιακόπουλου

Η αίσθηση του Χρέους και όπως αυτό διατυπώνεται στην Ελληνική Γραμματεία, με υποχρεώνει να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τα αυτοδιοικητικά πράγματα του Δήμου μας, που, την τελευταία 12ετία, είμαι μόνιμος κάτοικος. Για την οικονομία του χώρου και χρόνου, τα συμπεράσματα που αποκομίζει ο καθένας από εμάς είναι ότι ο Δήμος λειτουργεί με λογικές και πρακτικές, του προηγούμενου αιώνα και κυριολεκτώ γιατί οι δεκαετίες του '80 και' 90 ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα.
Σε λίγες μέρες καλούμαστε ν' αποφασίσουμε σε ποια χέρια θα δώσουμε τα κλειδιά του Δήμου μας. Κατά τη γνώμη μου, για να είναι στέρεη μια επιλογή πρέπει το συναίσθημα (φίλος, συγγενής) να υποχωρήσει και ν' αποφασίσει η λογική, γιατί το συναίσθημα ξεστρατίζει. Η λογική σε γειώνει στο σκοπό που επιβάλει αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών.
Η λογική  σε προτρέπει να καταργήσεις ένα εκμαυλιστικό καθεστώς που επιζεί, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε άλλους δήμους. Οι, περί επιλογών, απόψεις που εξέθεσα είναι, κατά κανόνα, συναφείς με τις θέσεις και τις απόψεις του συνδυασμού "Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας" και ειδικότερα του επικεφαλής της κ. Γιάννη Αδαμόπουλου. Ενός ανθρώπου με αστείρευτη ενεργητικότητα και αν με υποχρέωνες να συνοψίσω με μια λέξη τα χαρακτηριστικά του, θα έμενα στην ανιδιοτέλεια του. Ανιδιοτέλεια που η κοινωνία την έχει ανάγκη και πρέπει να επικροτεί, να ενισχύει, να ενθαρρύνει.   
Ενισχυτικός λόγος της απόφασης μου ήταν, η διαμόρφωση και εξειδίκευση προγράμματος, η εμπερίστατη ενημέρωση, η χρησιμοποίηση ψηφιακών εφαρμογών. Για πρώτη φορά αυτοδιοικητική παράταξη του Δήμου έχει αναρτημένο πλήρες πρόγραμμα με στόχους και προτεραιότητες.
Αγαπητοί συνδημότες, είμαστε λίγοι, ζούμε σε μικρές κοινωνίες, λίγο-πολύ γνωριζόμαστε. Καταλαβαίνω ότι η δημοσιοποίηση της όποιας απόφασής μας πιθανόν να επιφέρει κάποια, ας πούμε, ανισορροπία. Το ζητούμενο δεν είναι η συναισθηματική φόρτιση των μικρών κοινωνιών μας. Μας θωρακίζει άλλωστε η συνταγματική επιταγή περί του μυστικού της ψηφοφορίας. Η ουσία των επιλογών μας, βρίσκεται στο παραβάν και στην κάλπη και λιγότερο στην εκπεφρασμένη δημόσια βούλησή μας.  
Σας ευχαριστώ.


* Πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας
Πρ. Γεν. Γραμ. Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος