Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 22:54

Ποιο πολιτισμικό ή ανθρωπιστικό ιδεώδες αποτυπώνεται στη Γάζα;

Γράφτηκε από την
Ποιο πολιτισμικό ή ανθρωπιστικό ιδεώδες αποτυπώνεται στη Γάζα;

του Χρήστου Καπούτση

«Σας αρέσει αυτή η ταινία τρόμου; Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν, να σκοτωθούν, για να κινηθούν οι άνθρωποι, ο κόσμος, οι παγκόσμιοι ηγέτες για να κάνουν κάτι , να ζήσουμε. Ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός. Είμαστε όλοι άμαχοι», είπε ο κάτοικος της Γάζας Zak Hania στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati , στο Al Jazeera.
Άραγε ποια πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, δικαιολογεί, είτε την ανοχή, είτε ακόμη χειρότερα, την υποστήριξη πολιτικών, που κατά την εφαρμογή τους επί του πεδίου (εφαρμοσμένη πολιτική, στρατιωτικοποίηση της διπλωματίας), σπέρνουν το θάνατο, τη καταστροφή, τον όλεθρο, τη φρίκη, την συντριβή της ανθρώπινης υπόστασης; Βέβαιοι όντες, οι σπορείς, ότι αυτή η σπορά της βίας και του θανάτου, θα βλαστήσει και θα θεριέψει και οι επίγονοι θα θερίσουν τον ίδιο θάνατο, την μισαλλοδοξία, τη βία, την αντεκδίκηση από τα απομεινάρια τα περιφερόμενα στα ερείπια ανθρώπινα ράκη της γης οι κολασμένοι.
Είναι ασύλληπτης κτηνωδίας οι βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ, έριξε τη μεγαλύτερη συμβατική διατρητική (μη πυρηνική) βόμβα αμερικανικής κατασκευής MOP GBU 57, που εκρήγνυται σε χαμηλό βάθος και προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμητικά θάνατο αθώων αμάχων. Η πολιτισμένη και Χριστιανική Δύση, εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ και του δικαιώματος στην αυτοάμυνα. Σε ποιο άρθρο του Διεθνούς Δικαίου, προβλέπεται η αυτοάμυνα, χωρίς όρια, δηλαδή η εκδικητική δολοφονική μανία, εναντίον αμάχων και απροστάτευτων ανθρώπων; Ποιο Δίκαιο προβλέπει τον βομβαρδισμό Νοσοκομείου και νηπιαγωγείων, για οποιοδήποτε λόγο; Ποια παράγραφος του ανθρωπιστικού δικαίου επιτρέπει την καταδίκη αμάχων σε αργό και μαρτυρικό θάνατο στερώντας τους το νερό, το φαγητό και τα φάρμακα; Όλα αυτά η αποτρόπαιη δράση της ΧΑΜΑΣ, συνιστούν εγκλήματα πολέμου και το Διεθνές Δικαστήριο, υποχρεούται να επιληφθεί άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, αλλά και κάθε άνθρωπος, φορέας, θεσμός, οργανισμός, ηγέτης, να «λειτουργήσει» ως ασπίδα, για να σταματήσει η ανθρωποσφαγή και να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Η διεθνής έννομη Τάξη προβλέπει το δικαίωμα κρατών στην αυτοάμυνα. Το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από την διεθνώς αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση ΧΑΜΑΣ, από την οποία σκοτώθηκαν 1400 άμαχοι κυρίως νέοι ισραηλινοί και συνελήφθηκαν 278 όμηροι. Εξαιτίας αυτού και εφόσον διαγράψουμε (κακώς) τα τελευταία 70 χρόνια από το ιστορικό παρελθόν της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και δεχτούμε ως «νέα» αφετηρία την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και να υπερασπιστεί την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών του. Όμως, το Δίκαιο του Πολέμου και οι Συμβάσεις της Γενεύης, προβλέπουν ρητά τα όρια και περιορισμούς στις επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα (αυτοάμυνα), από κράτος μέλος του ΟΗΕ, όπως είναι το Ισραήλ, που σημαίνει ότι σέβεται αρχές και αξίες και τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Επίσης, η υποστήριξη των κρατών στις εκτός ορίων και διεθνούς νομιμότητας δολοφονικές δράσεις του ισραηλινού στρατού, δεν έχουν ισχυρά νομικά ή ηθικά ερείσματα, παρά μόνο πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Φυσικά υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί στα εγκλήματα πολέμου. Οι πράξεις του ηθικού αυτουργού στα εγκλήματα πολέμου π.χ. ΗΠΑ, αποτελούν αυτοτελείς εγκληματικές πράξεις.
Βασικό δόγμα, μιας στρατιωτικής επιχείρησης, όπως διδάσκεται στους πρωτοετείς σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών ανά τον Κόσμο, είναι ο ξεκάθαρος Στρατηγικός στόχος. Ποιος είναι ο Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝ.ΣΚ.); τι πρέπει να επιτύχουν οι εμπλεκόμενες στρατιωτικές Μονάδες. Επίσης, όπως υπάρχουν σαφείς κανόνες πολεμικής εμπλοκής, υπάρχουν και οι αντίστοιχοι κανόνες απεμπλοκής από μια στρατιωτική σύγκρουση.
Ποίος είναι ο Στρατηγικός στόχος του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας; Να εξουδετερώσει την ηγεσία της ΧΑΜΑΣ, λένε οι Ισραηλινοί. Είναι όμως γνωστό, αυτό τουλάχιστον το ξέρει καλά η ΜΟΣΑΝΤ, ότι η ηγεσία της ΧΑΜΑΣ, δεν βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο άλλος στόχος είναι να σκοτώσει , όσους προκάμει μέχρι να εξαντληθούν τα πυρομαχικά, άμαχους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 2,2 εκατομμύρια ψυχές, και όσοι γλυτώσουν τη σφαγή να γίνουν πρόσφυγες, ίσως στην Αίγυπτο ή την Κύπρο ή την Ελλάδα! Και μετά τι; Θα σταματήσει ο Πόλεμος; ποιο είναι το σχέδιο των Ισραηλινών; τι θα κάνει με την ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας; Θα εγκαταστήσει εβραίους εποίκους; άγνωστο... Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Γάζας και τις μαζικές δολοφονίες αμάχων Παλαιστινίων, μια νέα γενιά νεαρών Παλαιστίνων θα φτιάξει και μία και δυο και τρεις ΧΑΜΑΣ, πιο ριζοσπαστική, πιο ακραία.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα, ο άγνωστος Χ, είναι το Ιράν. Επί του παρόντος, το Θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης, δεν φαίνεται διατεθειμένο, να εμπλακεί, στέλνοντας Μονάδες από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), που αποτελεί έναν δεύτερο στρατό του Ιράν, στο νότιο Λίβανο, προκειμένου να υπερασπιστούν τη Χεζμπολάχ, την σιιτική οργάνωση που πατρονάρει το Ιράν. Όμως, δεν αποκλείεται να εξωθηθεί το Ιράν στα άκρα, αν δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ. Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως την κορυφαία απειλή, μεγαλύτερη από τη ΧΑΜΑΣ και θα επιδιώξει την εξάλειψη της ιρανικής απειλής, εμπλέκοντας στρατιωτικά και τις ΗΠΑ. Και ακολουθεί το ΧΑΟΣ. Για αυτό ακριβώς, η πολεμική περιπέτεια της Μέσης Ανατολής, δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε πως, αλλά ούτε και πότε θα τελειώσει. Μία πρόβλεψη όμως μπορεί να γίνει. Δεν θα υπάρξει αίσιο τέλος στην κρίση στη Μέση Ανατολή...


NEWSLETTER