Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 22:21

Αναθεωρείται το δόγμα Εθνικής άμυνας και ασφάλειας • Η Ελληνική συμμετοχή σε εμπόλεμες περιοχές

Αναθεωρείται το δόγμα Εθνικής άμυνας και ασφάλειας • Η Ελληνική συμμετοχή σε εμπόλεμες περιοχές

Του Χρήστου Καπούτση

Τα σύγχρονα και σε πλήρη εξέλιξη πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, το Καύκασο, τη Συρία, την Ερυθρά Θάλασσα, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτουν, ότι σήμερα ο πόλεμος διεξάγεται με την αξιοποίηση της στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής, που είναι εφαρμογές πρωτοπόρων τεχνολογικών εξελίξεων. Οι νέες τακτικές στα πεδία των επιχειρήσεων, έχουν κονιορτοποιήσει, όλα τα μέχρι τώρα στρατιωτικά δόγματα και επιχειρησιακά σχέδια. Είναι σε πλήρη εφαρμογή και εξέλιξη το ψηφιακό πεδίο μάχης, ο υβριδικός πόλεμος και η προπαγάνδα των Στρατιωτικών Επιτελείων, που μέσω των «πρόθυμων» ΜΜΕ, χειραγωγούν την κοινή γνώμη και παράγουν πολιτικο-διπλωματικά αποτελέσματα.
Παράδειγμα τα μαχητικά υψηλής τεχνολογίας αμερικανικά F-35, τα γαλλικά RAFALE και ρωσικά Su-57, πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, πανάκριβα και με μεγάλο κόστος συντήρησης.
Προφανώς δεν αμφισβητείται η αξία τους στις επιχειρήσεις αεράμυνας ή αεροπορικών επιδρομών , βομβαρδισμών και αναχαιτίσεων, ωστόσο, είναι αδιανόητο να μην συνυπολογίζεται ότι, μερικά drones μπορεί να επιφέρουν ένα πλήγμα πολλαπλάσιο από ένα πλήγμα που μπορεί να επιφέρει ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος.
Τα drones είναι συστήματα αυτόνομα που εξελίσσονται διαρκώς, με μεγάλο δείκτη καταστροφικότητας και φονικότητας, που τώρα διαμορφώνονται και στα οποία ανήκει στο μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον είναι μη επανδρωμένα, πάμφθηνα και με ελάχιστο κόστος συντήρησης.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων, ως μέλος του ΝΑΤΟ και που έχει συνάψει ισχυρές αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, μετέχει , προς το παρόν με έμμεσο τρόπο, στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας.
Συνεπώς και τα τέσσερα Γενικά Επιτελεία, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ, το ΓΕΑ και το ΓΕΝ, είναι υποχρεωμένα, να μελετούν τα τεκταινόμενα στα πολεμικά μέτωπα, να συμπεραίνουν και να προσαρμόζουνε τα επιτελικά τους σχέδια, αλλά και να αναθεωρούν τις εξοπλιστικές προτεραιότητες τους, προκειμένου να υλοποιούν με επιτυχία την Εξωτερική και Αμυντική πολιτική της Κυβέρνησης.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν εξαιρετικά σαφής: «Οι διαμορφωθείσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητος, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, η καταλυτική διείσδυση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων, οι αναδυόμενες νέες
απειλές με υβριδικά, μη συμβατικά και μη παραδοσιακά χαρακτηριστικά, ενίοτε κάτω από το κατώφλι του πολέμου, επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή, οι
Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της Χώρας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε. Να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν στη διεύρυνση και ανανέωση της προσέγγισης στην
Εθνική Ασφάλεια.» (Ημερήσια Διαταγή παραλαμβάνοντος αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη της 16ης Ιανουαρίου 2024).
Να επισημάνουμε κάποιες πραγματικότητες, ως απόρροια των πολιτικό-στρατιωτικών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας και αφορούν την ελληνική παρουσία και συμμετοχή.
Στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέχουμε, με στην παροχή στρατιωτικού υλικού στο Στρατό της Ουκρανίας, που αξιοποιείται στην πρώτη γραμμή, στις μάχες με τον ρωσικό στρατό. Πολλά από αυτά τα υλικά τα έχουμε αποσύρει από τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου.
Η χώρα μας μετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, άρα οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις, έχουν εκπέσει από το προνομιακό επίπεδο του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και εκείνου που έχει χαράξει η ιστορική καταγραφή. Η Ελλάδα ανήκει στον αντι-ρωσικό συνασπισμό.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει μια ΦΡΕΓΑΤΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν θα έχει ετοιμαστεί πλήρως, για να αναλάβει πολεμική αποστολή, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, που διευθύνονται από αμερικανικό αεροπλανοφόρο και έχουν στόχο να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών ΧΟΥΘΙ της Υεμένης, σε βάρος εμπορικών πλοίων, μεταξύ αυτών και ελληνικής πλοιοκτησίας. Είναι η συμμέτοχη της Ελλάδας, στην εξελισσόμενη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που επεκτείνεται και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Αραβική Χερσόνησο.
Εδώ να σημειώσουμε οι ΧΟΥΘΙ δεν είναι πειρατές θαλάσσης, αλλά είναι αντάρτες που διαθέτουν οιονεί κρατική υποδομή, τις κρατικές δομές της Υεμένης κατά μεγάλο μέρος και ενισχύονται στρατιωτικά από το ΙΡΑΝ, το θανάσιμο αντίπαλο ΔΕΟΣ του Ισραήλ.
Οι αντάρτες ΧΟΥΘΙ πλήττουνε πλοία ισραηλινών συμφερόντων και χωρών που στηρίζουν την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της ΓΑΖΑΣ.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε και την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας στις εκτός Ελλάδας στρατιωτικές επιχειρήσεις (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), σε Ουκρανία και Αν. Μεσόγειο, που όμως ενισχύουν την ελληνική συμμετοχή στις εμπόλεμες περιοχές.
Ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστά αδήριτη αναγκαιότητα, δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον, ως απόλυτα συγκρουσιακό είναι ιδιαίτερα και πολύτροπα επισφαλές, με συγκεκριμένες απειλές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την προστασία των οποίων έχουν επωμιστεί σε πρώτο και τελικό στάδιο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Προσθέτουμε μια ενδιαφέρουσα δήλωση - διαπίστωση για τα ελληνοτουρκικά του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια : «Έχουμε δει μια αλλαγή ύφους στη συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά. Δεν έχουμε όμως δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων. Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις, που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί». Ως γνωστόν η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, όπου και προωθεί μέσω της εξαναγκαστικής διπλωματίας και της στρατιωτικής πυγμής τα νεοοθωμανικά οράματα της «Γαλάζιας Πατρίδας».