Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 20:53

Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, συντηρούν την αντιπαλότητα σε βάρος της Ελλάδας

Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, συντηρούν την αντιπαλότητα σε βάρος της Ελλάδας

του Χρήστου Καπούτση

Η γεωγραφική περιοχή που απλώνεται ο Ελληνισμός, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος, βρίσκεται στη μέγγενη δυο πολέμων, (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) και είναι γεωπολιτικά ασταθής λόγω ευαίσθητων ενδοβαλκανικών προβλημάτων, καθώς αφορούν μειονότητες, αλυτρωτικά οράματα, μεγαλοϊδεατισμούς και αναθεωρητικές πολιτικές αμφισβήτησης του συνοριακού καθεστώτος.
Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, συντηρούν την αντιπαλότητα σε βάρος της Ελλάδας, ενώ στις πάγιες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Δημοκρατίας της Κύπρου προστέθηκε και η Λιβανική Οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου του καταζητούμενου ηγέτης της Χασαν Νασράλα, με τις οποίες ευθυγραμμίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Χακάν Φιντάν , ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα και έμμεσα προειδοποίησε Αθήνα και Λευκωσία, ότι: «Η Κύπρος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Κύπρος «έχει γίνει στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας» και ότι η «ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου, είναι στην πραγματικότητα μια στρατιωτική βάση».
Το «περίεργο» είναι ότι, ενώ η ηγεσία της Ε.Ε. καταδίκασε απερίφραστα της απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ για την Κύπρο, για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που αναπαρήγαγε τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, οι Βρυξέλλες σιώπησαν, η «αιδήμων σιγή» (η ένοχος σιωπή) ήταν η αντίδραση της Ε.Ε.. Αντέδρασαν, η Λευκωσία και η Αθήνα και ως κράτη – μέλη της Ε.Ε. ...
ΑΛΒΑΝΙΑ: Η απόφαση του Εφετείου των Τιράνων, του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος εις βάρος του Φ. Μπελέρη, που επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου και θα μείνει έγκλειστος μέχρι 15 Οκτωβρίου, αποτελεί κόλαφος για το Κράτους Δικαίου. Ο φυλακισμένος Φρέντη Μπελέρη είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής, είναι μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Η κατά βάση πολιτική απόφαση της Αλβανικής Δικαιοσύνης, δείχνει ότι η Κυβέρνηση Ε. Ράμα, επιλέγει την ένταση στις σχέσεις με την Αθήνα και κυρίως την συνέχιση πολιτικών καταπίεσης της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Περιορισμένα είναι και τα μέσα αντίδρασης της Ε.Ε., αφού η Αλβανία, δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Βόρεια Μακεδονία: Το επίδικο της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών εντοπίζεται στο erga omnes, που είναι λατινική φράση και έχει την έννοια: "έναντι όλων". Η ονοματοδοσία του γειτονικού κράτους ως Βόρεια Μακεδονία, έγινε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών , που αυτοδικαίως κατέστη τμήμα του Διεθνούς Δικαίου, η οποία ρητά προβλέπει, ως «sine qua non», δηλαδή θεμελιώδης προϋπόθεση, όρος απαράβατος, το «erga omnes». Στο πλαίσιο αυτό, αντηλλάγησαν και σχετικές «φιλοφρονήσεις» μεταξύ των Κυβερνήσεων Αθηνών και Σκοπίων.
Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε (Λουξεμβούργο, 24.06.2024):
«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος "Βόρεια Μακεδονία", τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (erga omnes). Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους.». Η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων (VMRO), προέβη σε μια μάλλον σχετλιαστική αναφορά στη δήλωση του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ.
ΕΛΛΑΔΑ: Σε αυτό λοιπόν το ζοφερό γεωπολιτικό περιβάλλον της ασταθούς ισορροπίας και των εν εξελίξει πολεμικών συγκρούσεων, στα γεωγραφικά όρια της γειτονιάς μας και ευρύτερα, η ελληνική κυβέρνηση κινείται ως εξής: Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημερώνει εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και σε άλλα διεθνή fora, που έχουν λόγο παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις, για τις έκνομες και αναθεωρητικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, προετοιμάζονται, όπως υποχρεούται, προκειμένου η χώρας μας , ο Λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της, να αντιμετωπίσουν επιτυχώς, ακόμη και χειρότερο σενάριο αναθεωρητισμού.
Επισπεύδονται κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως: Η απόκτηση η 20 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή στο Κόσμο. Προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγάτων ‘Belharra’. Και υπάρχει κινητικότητα, στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Η προσπάθεια της χώρας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η «Ατζέντα 2030», η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί, η Πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία της», δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας.