Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 19:46

Και η νέα γενιά παρούσια

Και η νέα γενιά παρούσια

 

Η επόμενη των ευρωεκλογών φέρνει την κοινωνία και ειδικότερα την νέα γενιά αντιμέτωπη με μία δυστοπία.

Η απόλυτη νίκη της ΝΔ παρόλες τις φθορές, ο κατακερματισμένος προοδευτικός και αριστερός χώρος να αδυνατεί να αρθρώσει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και τα κόμματα της ακροδεξιάς να αθροίζουν ποσοστό 16,7%, αποτελούν ένα μαύρο σύννεφο στα όνειρα της γενιάς μας.

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στους χώρους εκπαίδευσης, βιώνοντας τα αποτελέσματά τους.

Υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της υγείας, αστυνομική βία, ανεργία, brain drain, ακρίβεια, μη βιώσιμες πόλεις, στεγαστική κρίση, δικαιώματα και ελευθερίες κλπ. Έτσι δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όσους επιθυμούν να ζήσουν, να εργαστούν και να προοδεύσουν σε αυτή την χώρα. Ο μεγαλύτερος φόβος κάθε δημοκρατικού νέου είναι η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού και η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία των συντηρητικών ιδεών και αξιών. Αρκετοί συνομήλικοι μας μη βλέποντας ξεκάθαρη διέξοδο σε τροχιά κυβερνησιμότητας επιλέγουν την αποχή από τις εκλογές, όπως και το 60 % της κοινωνίας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πλέον ότι υπάρχει κρίση δημοκρατίας, η οποία ολοένα και περισσότερο παθητικοποιεί την κοινωνία. Για αυτό απαιτούμε από τις ηγεσίες των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων-οργανώσεων ( ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ-

25, Νέα Αριστερά, Κόσμος) να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, θέτοντας ξανά την αριστερά σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Εμείς, ως νέοι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε από τα κάτω για τη διαμόρφωση ενός μετώπου για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Θεωρούμε χρήσιμη τη δημιουργία ενός forum διαλόγου, ώστε να υπάρξει μία minimum προγραμματική σύγκλιση σε φλέγοντα ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ακρίβεια, το στεγαστικό ζήτημα, η ανεργία και άλλα. Για να γίνει η αριστερά ξανά πληθυντική οφείλει η ανασύνθεση να γίνει με όρους κοινωνίας.

Είναι χρήσιμο, λοιπόν, το forum να συγκροτηθεί ανά περιφέρεια, για να εκφραστούν τα εκατομμύρια που ζουν μακριά από την Αθήνα για το μέλλον τους και να συμπεριλάβει εκπροσώπους , τα εργατικά σωματεία, τις κινήσεις πολιτών, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Για μία γενιά, η οποία έχει μεγαλώσει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις, με μειωμένες προσδοκίες και όραμα, είναι αναγκαίο το Ταμείο Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί με προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας των πολλών κόντρα στην οικογενειοκρατία και τις ελίτ. Έχουμε χρέος να παραμερίσουμε τις διασπάσεις του παρελθόντος, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας και να συνεργαστούμε με συγκολλητική ουσία τις διαιρετικές τομές του μέλλοντος. Οποιαδήποτε πολιτική συμπόρευση είναι εφικτή, δεν πρέπει να γίνει με ένωση κομμάτων, συγκολλήσεις μηχανισμών και συμφωνίες σε κλειστά γραφεία, αλλά αγκαλιάζοντας το ρεύμα της κοινωνικής αντιπολίτευσης και μετουσιώνοντας το σε πολιτικό σχεδιασμό.

Μόνο έτσι η αριστερά θα επανασυνδεθεί με την κοινωνική διεργασία και θα δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με αυτή, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία της φασιστικής απειλής και της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο και αμβλύνοντας τις ανισότητες. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα γενιά θα είναι παρούσα και θα δώσει τις μάχες που της αναλογούν.

Προοδευτικοί Δημοκρατικοί Αριστεροί Νέοι

Βασιλείου Γιάννης μέλος 15μελούς 2ου ΓΕΛ Μοσχάτου, Θεοδωροπούλου Μυρτώ απόφοιτη 2ου ΓΕΛ Χίου, Κατσούλη Αριάδνη απόφοιτη Ράλλειου ΓΕΛ Πειραιά, Μαρούδα Άρτεμις υπεύθυνη συντονιστικής επιτροπής μαθητών Ζακύνθου, Καβέντζος Κωνσταντίνος φοιτητής Ιστορικού και Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ιδιωτικός υπάλληλος, Κλουβάκης Μιχάλης γραμματέας φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου, Κοτσακάς Κωστής φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ, Μαυρίκη Ειρήνη φοιτήτρια Ναυπηγών Μηχανικών ΠΑΔΑ, Σινάπη Μαρίσια φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Καρδαράς Θύμιος μέλος αυτοδιοικητικής παράταξης Δήμου Καλλιθέας “Ενωμένοι Μπροστά”, Οπρογλίδης Θανάσης μέλος περιφερειακής παράταξης “Αλλαγή στην κεντρική Μακεδονία”.