Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 18:02

Τι συμβαίνει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας» των απορριμμάτων  κε Πτωχέ;

Τι συμβαίνει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας» των απορριμμάτων  κε Πτωχέ;

 

Του Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα (με τελευταίο το σημερινό πρωτοσέλιδο του Θάρρους) αλλά και οι καταγγελίες από επίσημα χείλη (δήμαρχος Καλαμάτας) για τα πολλά ανοιχτά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την άλλη μεριά η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου  τηρεί «σιγή ιχθύος» και μεθοδικά αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις  μας επί του συγκεκριμένου θέματος οι οποίες κατατέθηκαν στις 27/6/2024 και δεν συζητήθηκαν ως θέμα στο συμβούλιο λογοδοσίας όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επαναφέρουμε λοιπόν στο δημόσιο διάλογο το συγκεκριμένο θέμα απευθύνοντας τα ακόλουθα ερωτήματα προς την περιφερειακή αρχή:

1. Χάθηκαν ή όχι τα 70 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση για την  διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο λόγω μη συμμόρφωσης προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα σύμφωνα με την έκθεση της  Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO); Τι απαντήσεις έδωσαν οι ελληνικές αρχές επί του θέματος στις 31 ερωτήσεις της ;

2. Τι συμβαίνει με το εργοστάσιο στην Καλλιρρόη; Γιατί είναι τόσο αναποτελεσματική η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτό  με ένα τεράστιο ποσοστό ταφής  82% το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως επισήμως καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος;  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται σχεδόν καμία διαχείριση και θάβονται τα απορρίμματα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους . Αυτό δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στους δήμους και είναι πιθανή η δραματική αύξηση των δημοτικών τελών.  Παράλληλα εγείρεται και  περιβαλλοντικό θέμα ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της Καλλιρρόης λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων.

3. Πότε και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν οι χωματερές που συνεχίζουν και ρυπαίνουν (όπως στη Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο και στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας);

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει πάραυτα η περιφερειακή αρχή.