Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 10:19

«Δεν πάνε πουθενά, εδωωωώ θα μείνουν» | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
«Δεν πάνε πουθενά, εδωωωώ θα μείνουν» | Γ. Μασσαβέτας

Ας το πάρουμε απόφαση. Εκείνο το ευρωπαϊκό σχέδιο που μιλούσε για μια «πόλη» πενήντα χιλιάδων προσφύγων, που το διέψευδε μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση, είναι πια ξεπερασμένο. Το νέο σχέδιο, που διαμορφώνεται από την έκρηξη ξενοφοβίας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, είναι να μετατραπεί η Ελλάδα από χώρα διέλευσης σε χώρα διαμονής. Δεν μιλάμε πια για πενήντα χιλιάδες ανθρώπους. Και όσο και αν ο Μουζάλας διαφωνεί με τον Κοτζιά για το ότι θα φτάσουν τις εκατόν πενήντα χιλιάδες, ας είμαστε έτοιμοι για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. 

Πρόκειται πράγματι για την ντροπή της Ευρώπης. Διότι την πολιτική αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την διαμορφώνουν οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τα ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα να κερδίζουν έδαφος. Με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Αυστρίας. Ο οποίος, ήλθε εδώ, τον είδαμε σε αγκαλιές και φιλιά με τον Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε την Λέσβο, εμφανίσθηκε ως φίλος της Ελλάδας και ως ανθρωπιστής απέναντι στους πρόσφυγες. Και τώρα τι κάνει; Τίθεται, ως νέος Μέττερνιχ, επικεφαλής μιας «Ιερής Συμμαχίας», η οποία αξιώνει να κλείσουν τα σύνορά μας. Να μπούμε σε… καραντίνα.

Ο Βέρνερ Φάιμαν κατάντησε ουρά των νεοναζιστών, αποδεχόμενος τις θέσεις τους, επειδή νομίζει ότι έτσι θα πάψει να χάνει «κουκιά» το κόμμα του. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του ιστορικού σοσιαλδημοκράτη ηγέτη της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι. Και το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο. Εχοντας απενοχοποιήσει τα ρατσιστικά κηρύγματα των ακροδεξιών, «επιτυγχάνει» να ανεβάσει και άλλο την δύναμή τους. 

Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο για τις τέσσερις χώρες της συμφωνίας του Βίζενγκραντ. Διότι και στην ίδια την κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εμφανές ότι επικρατεί θολούρα. Τόσο ώστε να έρχεται εδώ ο «ανώτατος άρχοντας» της Ευρώπης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και να θεωρεί ότι μπορεί να ανακόψει το κύμα των προσφύγων επειδή τους στέλνει το μήνυμα «Μην έρχεστε στην Ελλάδα». 

Με τα καουμπόικα γεωστρατηγικά παιγνίδια τους, ξερίζωσαν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους. Πόλεις καταστρέφονται, αμέτρητοι άνθρωποι σκοτώνονται ή σακατεύονται. Ευλόγως φεύγουν. Πού θα πάνε; Στην «Ευρώπη της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού». Με πιο κοντινές «πύλες», την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αν δεν τους θέλετε στην αυλή σας, βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη να βοηθήσετε εκείνους που τους υποδέχονται. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER