Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 15:28

Γιατί δεν κοιτάνε τη δουλειά τους; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Αυτός ο τόπος υποφέρει από πολλά. Αλλά μία από τις χαρακτηριστικότερες αιτίες της κακοδαιμονίας του είναι το ότι πολλοί «περί άλλα τυρβάζουν».

Οτι δηλαδή αντί να ασχολούνται με τα δικά τους καθήκοντα και να τους καίει η έγνοια πώς θα τα εκτελέσουν αποτελεσματικότερα, για το καλό των πολιτών και του τόπου, είτε οικειοποιούνται τις αρμοδιότητες άλλων είτε αναλίσκονται σε κριτική μόνον των άλλων, αποφεύγοντας επιμελώς να υποβάλουν εαυτούς στη βάσανο της αυτοκριτικής.

Τέτοια είναι η περίπτωση της προέδρου του Αρείου Πάγου. Η οποία επειδή πέρασε για λίγες μέρες, λόγω συνταγματικής προβλέψεως, από το μέγαρο Μαξίμου, ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ξαφνικά «την είδε»… πολιτικός, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του συρμού. Και επιχειρεί να επέμβει στον τρόπο λειτουργίας τους Κοινοβουλίου. Να ελέγξει τον τρόπο άσκησης του κοινοβουλευτικού έργου, ζητώντας από πολιτική αρχηγό, την Φώφη Γεννηματά, να... λογοκρίνει τις ερωτήσεις που καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επειδή αναφέρονται στις δικές της δραστηριότητες τις πέραν των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων και καθηκόντων της. 

Και όλα αυτά την ώρα ακριβώς που αποδεικνύεται, με κραυγαλέο τρόπο, ότι η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, ως φυσική προϊσταμένη της Δικαιοσύνης, «έχει πολύ μαλλί να ξάνει», αν ήθελε, όπως έπρεπε, να ασχοληθεί με τα κακώς κείμενα στον δικό της χώρο. Με απλά λόγια, να κάνει τη δουλειά της. Διότι δουλειά της είναι να εργάζεται ώστε να λειτουργεί σωστά το σύστημα απονομής δικαίου. Την ώρα δηλαδή που ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσα, αποφυλακίζεται διότι παρήλθε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο προφυλάκισης, από το 2013 που έγινε το έγκλημα, χωρίς να έχει καταφέρει το σύστημα απονομής δικαίου να έχει εκδώσει την απόφαση του.  

Εδώ δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Δεν αισθάνεται η πρόεδρος της Αρείου Πάγου, ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»; Δεν οσμίζεται εκείνα που συμβαίνουν κάτω από τη μύτη της, αντί να ασχολείται με τα αλλότρια; Δεν έχει ευθύνη η ίδια για το αν οι δικαστές των οποίων προΐσταται κωλυσιεργούν, κάνουν χρόνια να εκδώσουν μια απόφαση, ταλαιπωρώντας αφαντάστως τους πολίτες ή χάνοντας τις προθεσμίες, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση - που βεβαίως δεν είναι και η μοναδική κατά την όποια αποφυλακίζεται δολοφόνος είτε έμπορος ναρκωτικών, ληστής ή βιαστής, διότι παρήλθε ατελεσφόρως ο χρόνος προφυλάκισής του;

giorgis@massavetas.gr