Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 10:13

Κτίζεται καθεστώς Ι Γ. Μασσαβέτας

Κτίζεται καθεστώς Ι Γ. Μασσαβέτας

Πού βρισκόμαστε; Σε ένα περίεργο τοπίο. Οπου, οι πολιτικοί μας, εν μέσω θερινής ραστώνης, ασχολούνται με τα «μεγάλα κόλπα». Οπως είναι ο εκλογικός νόμος από την μια και η ανακατανομή των τηλεοπτικών αδειών από την άλλη. Ανακατανομή που όλα κραυγάζουν ότι γίνεται προκειμένου να πάρουν τουλάχιστον δύο άδειες οι «δικοί τους άνθρωποι». Δηλαδή οι εκφραστές της νέας διαπλοκής που κτίζει ο Νίκος Παπάς για λογαριασμό του «καθεστώτος Τσίπρα».

Χέστηκε βεβαίως ο λαός αν τα «εθνικής εμβέλειας» τηλεοπτικά δίκτυα θα είναι τέσσερα, όπως είχε ανακοινωθεί και όπως υποτίθεται ότι θα είναι, ή αν φτάσουν τα επτά, όπως επιτρέψτε μου να υπολογίζω ότι θα είναι τελικώς, προκειμένου να μπουν στο παιγνίδι και οι νέοι φίλοι επιχειρηματίες. (Χρειάζεται να πω και τα ονόματά τους; Δεν κάνουν ήδη μπαμ οι περιπτώσεις τους και δεν είναι ήδη γνωστές οι σχέσεις, είτε του Μαρινάκη είτε του φίλου μου του Καλογρίτσα, με την σημερινή εξουσία;).

Η ζωή μας δεν πρόκειται να αλλάξει από αυτή την υπόθεση. Αλλάζει όμως δραματικά από άλλα φαινόμενα, τα οποία προσπερνά η ηγεσία μας, ως… δευτερεύοντα. Από το γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, άλλες 15.409 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Μπορεί να μην είχαν όλες την προβολή που δόθηκε στις περιπτώσεις της «Ηλεκτρονικής», ή του «Μαρινόπουλου» και της JetOil, αλλά δεν ήταν καθόλου ασήμαντες. Διότι έστειλαν στην ανεργία άλλους 842.670 συμπολίτες μας. Αριθμό πολύ μεγάλο. Που εξανέμισε οποιονδήποτε αριθμό νέων θέσεων εργασίας στο θλιβερό ισοζύγιο της ανεργίας-απασχόλησης. Ετσι ώστε να παραμένει η… αριστερή Ελλάδα, σταθερώς, πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία, με διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα. Και δεν πρόκειται να λυθούν επειδή δεν θα δοθεί άδεια στο Mega του Ψυχάρη, ως εκδίκηση για τις διαρροές με τον γάτο των Ιμαλαΐων, ή τον Αλαφούζο. Αν και το τελευταίο, που ίσως και να το ήθελαν, μάλλον θα το αποφύγουν, λόγω ισορροπιών. Ωστε να έχουν τα κανάλια τους αμφότεροι οι «ιδιοκτήτες» και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και να μη βγουν, υποκινούμενοι, οι «φίλαθλοι» στους δρόμους. 

Προβλήματα εξουσίας, προβλήματα πολυτελείας. Που αφήνουν τον λαό αδιάφορο. Αλλά δυστυχώς θα παίξουν τον ρόλο τους στην διαμόρφωση της ποιότητας της ζωής μας. Διότι, βήμα-βήμα, πετραδάκι-πετραδάκι, κτίζεται μεθοδικώς ένα νέο καθεστώς. 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr