Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 18:53

Αφαντες οι λύσεις για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αφαντες οι λύσεις για τα πυρηνελαιουργεία

 

Είναι σοβαρό το ζήτημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία, που για μια ακόμα χρονιά βασανίζει τους κατοίκους σημαντικών περιοχών της Μεσσηνίας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Αν υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η κατάσταση, να μειωθεί το μαρτύριο που βιώνουν οι άνθρωποι. Και αν υπάρχει, γιατί εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια μετά την έρευνα του “Δημόκριτου”, με τις αποκαλυπτικές διαπιστώσεις για υπερβάσεις στα αέρια των καμινάδων κάποιων μονάδων; Γιατί για δύο χρονιές στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι με τη συμμετοχή διαπιστευμένου εργαστηρίου και σπαταλήθηκαν χρήματα;

Τη λύση δεν θα τη δώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε χρόνο, λειτουργώντας ως στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Οφείλει απαντήσεις στους Μεσσήνιους η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου για το θέμα των πυρηνελαιουργείων. Στις 24 Ιουλίου 2017, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης “άδειασε” την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη για τα πυρηνελαιουργεία. Απέρριψε την εισήγηση-πρότασή της για 13 μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία για τα πυρηνελαιουργεία, που είχαν εισηγηθεί αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, μετά από κοπιαστική εργασία. Και κατέθεσε δική του πρόταση, την οποία στήριξε και ψήφισε η πλειοψηφία, η παράταξη της περιφερειακής αρχής.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφερόταν τότε ότι την πρόταση του κ. Τατούλη την υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, “για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής διενεργήθηκαν, ώστε, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα, να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος”.

Τον επόμενο μήνα, έγινε η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου; Καταρτίστηκαν οι ολοκληρωμένες προτάσεις που θα προσέγγιζαν την επίλυση του προβλήματος; Ή μείναμε, για μια ακόμα φορά, στις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις υποσχέσεις; Πάντως, ανακοίνωση της Περιφέρειας για όλο το επόμενο διάστημα, για συνάντηση και συνεργασία με το υπουργείο, για τις αποφάσεις που περίμενε ο κόσμος της Μεσσηνίας, δεν υπήρξε.

“Θα πρέπει να ξεχάσουμε την καταστροφική άποψη ότι πρέπει να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία”, είχε υποστηρίξει ο κ. Τατούλης.

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τις λύσεις - προτάσεις που είχε υποσχεθεί από το 2017 περιμένουν ακόμα οι Μεσσήνιοι από την περιφερειακή αρχή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 16:45

NEWSLETTER