Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 18:25

Νόστος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νόστος

Σύμφωνα με το ημερολόγιο έχουμε άνοιξη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία αρχίζουν σταδιακά να δηλώνουν… καλοκαίρι με ό,τι μπορεί να προοιωνίζεται αυτό για το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.

Ανάσες δροσιάς σπάνια θα ανακουφίσουν πια το τσιμεντένιο κέντρο της πόλης, τα περισσότερα δέντρα “καρατομήθηκαν”, ενώ όσα έχουν απομείνει μάταια προσπαθούν να δώσουν λίγο τόνο φύσης στους… γρανίτες του κέντρου.

Κάπως καλύτερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα αν κατηφορίσει κανείς στον άξονα Βορρά - Νότου, αλλά όχι από τους κεντρικούς δρόμους -εκεί το παιχνίδι μοιάζει χαμένο πια. Στους πιο μικρούς δρόμους ίσως και να επιβιώνει ακόμα κάποια μονοκατοικία με κήπο ή έστω ένα οικόπεδο, που σε πείσμα των καιρών παραμένει άχτιστο. Αλλά κι αυτά εν όψει της “προόδου” και παρά την κρίση λιγοστεύουν απελπιστικά.

Φτάνοντας στην παραλία, μπορεί να θαυμάσει κανείς τις... πολυκατοικίες, αλλά και τα λιγοστά νεοκλασικά που εξακολουθούν να αντιστέκονται -άγνωστο για πόσο ακόμα...

Οι μόνες ανάσες της πόλης, τα δύο τεχνητά της πάρκα, βρίσκονται κι αυτά στο νότιο τμήμα της. Χώροι που δημιουργήθηκαν εξ αρχής με τη δαπάνη πολλών χρημάτων, όταν θα αρκούσε -αν υποτεθεί ότι μπορούσε κάποιος να προβλέψει την πορεία των πραγμάτων- απλώς να μείνουν οι συγκεκριμένες περιοχές ως είχαν.

Το ίδιο συμβαίνει ήδη στην Ακρίτα, στην Ηρώων, στην Αύρας, στη Νέα Είσοδο, όπου σταδιακά τα περιβόλια και το πράσινο υποκύπτουν στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Οπου αύριο, πιθανότατα θα δαπανηθούν σημαντικά ποσά για να φτιαχτεί... πάρκο. Ας είναι...

Ηταν σε ένα από αυτά τα δύο πάρκα που αρκετά χρόνια πριν, κάποιον Μάη, προχωρημένο σούρουπο, ξανακούστηκε η θλιμμένη λαλιά του γκιώνη. Μια λαλιά που υποχωρούσε όλο και νοτιότερα, από τον Κήπο της Εδέμ -όπου την πρόλαβα εγώ- στους μπαξέδες της Κηπούπολης κι από εκεί στο πάρκο του λιμανιού, για να χαθεί οριστικά τα τελευταία χρόνια.

Οπως χάνεται -όλο και πιο συστηματικά- η φύση, την οποία εξοβελίζουμε από τα αστικά μας κέντρα. Ας πείτε ό,τι θέλετε...

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 17:08

NEWSLETTER