Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 08:09

Απαρχαιωμένα συστήματα και η τεχνολογία τρέχει

Γράφτηκε από την

Απαρχαιωμένα συστήματα και η τεχνολογία τρέχει

Κάποτε δεν υπήρχαν υπολογιστές αλλά μόνο φάκελοι με χειρόγραφα... Φαίνεται όμως ότι φορείς και υπηρεσίες έχουν μείνει στο... κάποτε χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένες μεθόδους και προγράμματα, που φυσικά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της σημερινής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Τα δεδομένα μοιάζουν... ανύπαρκτα, σε μια εποχή όπου μιλάμε για εξέλιξη της τεχνολογίας.


Οι φάκελοι και τα χειρόγραφα έχουν και σήμερα εξέχουσα θέση ακόμα και σε νευραλγικές υπηρεσίες. Και ας μην αναφερθούμε στην αξιοποίηση των δεδομένων που υπάρχουν στους υπολογιστές τους... Ούτε λόγος, αφού τα προγράμματα είναι απλώς απαρχαιωμένα.
Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Συγκοινωνιών μπορεί να καταχωρίζει τις ακινησίες οχημάτων, τις μεταβιβάσεις, τις νέες άδειες κ.λπ., όμως κανένας δεν μπορεί να αναζητήσει ανά είδος τα οχήματα για τα οποία έγιναν οι πράξεις. Κανένας δε γνωρίζει πόσες άδειες αγροτικών έχουν εκδοθεί, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει πόσα μεγάλα οχήματα ακινητοποιήθηκαν, γιατί η καταχώριση γίνεται αλά... παλαιά, σε ένα βιβλίο πρωτοκόλλου με... συνοπτικές διαδικασίες αρχικά και στη συνέχεια... ηλεκτρονικά. Και πάλι όμως, στο απαρχαιωμένο πρόγραμμα της υπηρεσίας δεν υπάρχει επιλογή για να αναζητήσει κάποιος τα στοιχεία, ενώ όσοι φάκελοι έρχονται από... παλιά, υπάρχουν χωμένοι σε κάποιο υπόγειο και ούτε λόγος για... ηλεκτρονική καταχώριση.
Αλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί στους υπολογιστές του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το είδος των επιχειρήσεων που άνοιξαν, κατόρθωσαν να επιβιώσουν ή έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Και μετά περιμένουμε να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξουν καινοτόμες ιδέες...

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 22:42
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δημόσια διοίκηση και αιρετοί "Ωτα ακούοντα;" »