Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 10:12

Δημόσια διοίκηση και αιρετοί

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δημόσια διοίκηση και αιρετοί

Η καταδίκη δικαστηρίου σε ισόβια κάθειρξη δημάρχου, και συγκεκριμένα του Β. Παπαγεωργόπουλου, έχει ξεσηκώσει θύελλα σχολίων. Πίσω από τα χρήματα τα οποία χάθηκαν από το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης κρύβονται ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς ασκείται η δημόσια διοίκηση σε αυτή τη χώρα.

 

Γιατί έχουμε δημοσίους υπαλλήλους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αλλά δεν έχουν ευθύνες. Και έχουμε πολιτικά πρόσωπα τα οποία δίνουν τις κατευθύνσεις στο πώς θα ασκείται η δημόσια διοίκηση, αλλά όχι τη θέληση να αλλάξουν κάποια πράγματα. Η δημόσια διοίκηση στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει την ευθύνη για να τρέχει τις βασικές λειτουργίες του κράτους. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αποκτούν ευθύνη, άρα καθίστανται υπόλογοι για ό,τι πάει στραβά -ενώ δεν αναγκάζονται σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή δημοτικής αρχής να παραμερίζουν για να μετατρέπει ο εκάστοτε υπουργός ή δήμαρχος σε τσιφλίκι του την περιουσία του κράτους. 

Ομως όταν οι αιρετοί αποκτούν εξουσία και απόλυτη κυριαρχία στον τρόπο που ασκείται η δημόσια διοίκηση, κάνοντας στην άκρη τους διευθυντές και βάζοντας να δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα πρόσωπα από το ασκέρι που κουβαλούν μαζί τους, τότε για ποια δημόσια διοίκηση μιλάμε και για ποιους διευθυντές; Και πώς απαιτούμε από αυτό το κράτος να λειτουργήσει όταν δεν υπάρχουν οι κανόνες ή υπάρχουν και δεν τηρούνται; Πώς γίνεται διευθυντές στο Δημόσιο να μην έχουν ευθύνη για το πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός γιατί ο υπουργός ή ο δήμαρχος θέλουν να τα κάνουν με το δικό τους τρόπο; Η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια, άσχετα με το ποια πολιτική ή δημοτική παράταξη βρίσκεται στο τιμόνι. Διαφορετικά οι αιρετοί γίνονται μονοκράτορες και οι πολίτες ζουν το ένα Βατερλό, μετά το άλλο.


NEWSLETTER