Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 21:31

Να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γιάννης Σινάπης

Το δρόμο για την (λειψή) αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας άνοιξε στις 18 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση, προ(σ)κάλεσε την αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καλαμάτας σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, να καταθέσει τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση στο υπουργείο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της πόλης.

Από τότε, παρά την άμεση αποδοχή του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου στην πρό(σ)κληση του υπουργού, και τη δήλωσή του ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει τη συζήτηση, δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία.

Τότε και σε επόμενη δήλωσή του ο δήμαρχος έκανε λόγο για αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου και μη κατάργηση της 77ης Μονάδας Επιστράτευσης.

Στην απάντησή του ο υπουργός σημείωσε: “Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση αξιοποίησης, γιατί η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλό είναι να αξιοποιείται όχι μόνο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση”. Ανταπαντώντας, ωστόσο, εκτίμησε ότι η Καλαμάτα έχει θετική προοπτική με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην 120 ΠΕΑ και πως θα χρειαστεί επιπλέον καταλύματα.

Κι εδώ είναι το ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο. Η μερική αξιοποίηση αφορά την 77 ΜΕ, τα καταλύματα για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Π.Α. ή τη δημιουργία και λειτουργία παραθεριστικού κέντρου αναψυχής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει προταθεί; Γιατί αν έχει τέτοιες βλέψεις το υπουργείο, η πρό(σ)κληση για έστω και μερική αξιοποίηση του στρατοπέδου είναι κοροϊδία.

Πάντως, πέρα από την ανάγκη το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ανοίξουν τη συζήτηση και να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του στρατοπέδου που θα υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών, και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική και στο αύριο του τόπου, όπως το ονειρεύεται και το αξίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 20:20