Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 21:18

Ετοιμάζεται να βάλει την ταφόπλακα στη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Δεν συγκινείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της σταφίδας, παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, τις εκκλήσεις και τις πιέσεις ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών. Λες και το κάνει επίτηδες να συνδέσει το όνομά του με την εγκατάλειψη, την εξαφάνιση ενός εμβληματικού προϊόντος του τόπου μας, που κυρίως εξάγεται και στηρίζει οικονομικά πολλές οικογένειες, όχι μόνο αγροτών.

Ο υπουργός δεν δείχνει διάθεση να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, να ενισχύσει το εισόδημα αγροτών και άλλων εργαζομένων κι επαγγελματιών. Δεν καταλαβαίνει ότι με την εξαφάνιση της σταφίδας θα οδηγήσει στην ανεργία και θα κάνει ακόμα φτωχότερους πολλούς συμπατριώτες μας. Δεν συνειδητοποιεί ότι με την άρνηση να δώσει λύση δεν θα οδηγήσει μόνο την υγιή και δυναμική Παναιγιάλειο Ενωση στην κατάρρευση, αλλά θα βάλει την ταφόπλακα στη σταφίδα.

Με προϊόν στα αζήτητα, με τιμή στο 1 ευρώ, δεν θα υπάρχει παραγωγός που θα συνεχίσει να καλλιεργεί. Θα σταματήσουν να καλλιεργούν και οι παραγωγοί που είναι πελάτες τυποποιητών κι εμπόρων.

Και οι τυποποιητές θα ταρακουνηθούν, εκτός και αν έχουν αποφασίσει να προμηθεύονται, να τυποποιούν και να προωθούν στην αγορά μόνο εισαγόμενη, τούρκικη και άλλων χωρών σταφίδα.

Δεν είναι η αγορά που θα ρυθμίσει τα πράγματα, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική σταφίδα. Θα είναι η αδιαφορία του υπουργού και της κυβέρνησης να στηρίξει το προϊόν και να δώσει λύση. Γιατί σε άλλα προϊόντα ο υπουργός και η κυβέρνηση βρήκαν τον τρόπο και τα στήριξαν.

Με την εξαφάνιση της σταφίδας περιοχές όπως η Αιγιάλεια που στηρίζονται σε αυτήν, θα οδηγηθούν στη μιζέρια και στη φτώχεια. Νέοι άνθρωποι που είχαν μείνει στην αγροτική παραγωγή, θα φύγουν από τα χωριά τους και θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Και στη Μεσσηνία η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και του ελαιολάδου θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή, εγκλωβίζοντας ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς και στερώντας τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 21:15