Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 22:49

Η απόφαση Γεωργαντά πλήττει την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Γράφτηκε από τον

Η απόφαση Γεωργαντά πλήττει την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Του Γιάννη Σινάπη

Η αιφνιδιαστική απόφαση Γεωργαντά ακυρώνει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τσακίζει τους Μεσσήνιους παραγωγούς. Πάνω απ’ όλα, όμως, κάνει κακό στην κυβέρνηση, πλήττει την αξιοπιστία της στην κοινωνία της Μεσσηνίας.

Γιατί η κοινωνία, οι παραγωγοί και οι αρμόδιοι με το προϊόν φορείς του νομού γνώριζαν ότι η απόφαση Αποστόλου (υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν άδικη για το προϊόν, για το θεσμό της ΠΟΠ και τους παραγωγούς. Και η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε καταδικάσει και είχε υποσχεθεί την ακύρωσή της και την αποκατάσταση της αδικίας. Κοντά στα 2,5 χρόνια η κυβέρνηση ξέχασε τις υποσχέσεις της, κρύφτηκε προκλητικά πίσω από την προσφυγή της Μεσσηνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δήλωνε πως θα νομοθετούσε με βάση τη δικαστική απόφαση. Και αυτό έκανε, εμπαίζοντας τους Μεσσήνιους παραγωγούς και φορείς.

Γιατί αποφάνθηκε ότι το πρόβλημα της απόφασης Αποστόλου ήταν νομικό, μια τυπική υπηρεσιακή εισήγηση, την οποία συμπλήρωσε κι επανέφερε την απόφαση που καταδίκαζε πολιτικά κι υποσχόταν την ακύρωσή της.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε για δυσβάστακτο πολιτικό και κομματικό κόστος, γι’ αυτό “καμία κυβέρνηση (τώρα και πριν και στο μέλλον) δεν έχει τη διάθεση να συγκρουσθεί για το λογικό και το δίκαιο”. Δηλαδή, μετρούν περισσότερο οι ψήφοι των παραγωγών ελιάς Καλαμών από τη Λακωνία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, απ’ αυτές των αγροτών της Μεσσηνίας; Ή μήπως το κόστος αυτό έχει να κάνει με τα συμφέροντα των τυποποιητών της ελιάς Καλαμών;

Γιατί εκείνο που καταλαβαίνουν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί είναι πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. (περισσότερο απ’ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) έβαλε πάνω απ’ όλα τη θέση της Πανελλήνιας Ενωσης των μεταποιητών, αντί να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με το προϊόν. Να προστατέψει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να σχεδιάσει μια εθνική πολιτική που θα δίνει υπεραξία στην ιδιαίτερη φροντίδα και τη μεγάλη παραγωγή της ελιάς Καλαμών από τους αγρότες των άλλων νομών. Και αυτό είναι το μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Και είναι η δεύτερη φορά που οι αγρότες πιστεύουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεταποιητών σε βάρος των δικών τους. Την πρώτη ήταν για τη σταφίδα και την αθέτηση της υπόσχεσης για στήριξη της Παναιγιαλείου Ενωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 22:49