Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 19:01

Δεν αρκεί να καταγγείλεις για να είσαι ασφαλής…

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν αρκεί να καταγγείλεις για να είσαι ασφαλής…

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η ενδοοικογενειακή βία ως κοινωνικό φαινόμενο διαρκώς διογκώνεται και οι μισές ανθρωποκτονίες εμπίπτουν στην κατηγορία των γυναικοκτονιών. Τους πρώτους επτά μήνες του 2022 η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχτηκε πάνω από 2.000 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφηκε ρεκόρ τηλεφωνημάτων, με συνολικά 708 κλήσεις.

Η αυξητική τάση μετά την πανδημία στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συζητούμε γι’ αυτά τα θέματα. Ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει, να ακούει, να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται. Και όσο περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο απελευθερώνεται η κοινωνία από ταμπού και προκαταλήψεις και οι άνθρωποι αρχίζουν και μιλούν για αυτά που τους συμβαίνουν.

Όμως, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγνοούν βασικές πληροφορίες και πώς μπορούν να στηρίξουν θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Επίσης, μπορεί το ότι κλειστήκαμε στα σπίτια μας και δοκιμάστηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα να βοήθησε γυναίκες και άντρες να φανερώσουν γεγονότα και να καταγγείλουν περιστατικά, ωστόσο ένα “μίλα, κατάγγειλε” δεν προστατεύει από τη βία. Ειδικά, όταν κατά κοινή ομολογία γυναικών θυμάτων βίας η γυναίκα που θα προσπαθήσει να απαγκιστρωθεί από έναν βίαιο σύντροφο βρίσκεται αντιμέτωπη με την αργή απονομή της δικαιοσύνης. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έρχονται αντιμέτωπα με καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, ενώ οι θύτες συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με τα θύματα εφόσον μπορούν και επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Επομένως, στην πράξη, δεν είναι και τόσο απλή η παρότρυνση στις γυναίκες “μίλα, κατάγγειλε”, γιατί το να το καταγγείλουν δεν αρκεί για να είναι ασφαλείς.

Θα πρέπει λοιπόν η ενημέρωση για τα ζητήματα έμφυλης βίας να ανοίξει ακόμη περισσότερο· να διευρυνθεί στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ώστε η εκπαίδευση και η παιδεία στο θέμα της ισότητας των φύλων να ξεκινά από τα νήπια.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 19:37

NEWSLETTER