Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 18:44

Η συνταγματική κατοχύρωση ενός κεκτημένου δικαιώματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η Γαλλία είναι από την περασμένη Δευτέρα η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η ιστορική απόφαση του Γαλλικού Κογκρέσου λίγες μέρες πριν την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, διαμορφώνει “ένα σημαντικό προπύργιο ενάντια στα όλο και πιο έντονα κινήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών”, όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

Η κατοχύρωση της άμβλωσης ως εγγυημένης ελευθερίας στο γαλλικό Σύνταγμα ανοίγει πλέον τον δρόμο και σε άλλες χώρες, μετά μάλιστα την οπισθοδρομική και επικίνδυνη κατάργηση του ίδιου δικαιώματος από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη χώρες, όπως η Πολωνία και το κρατίδιο της Ανδόρας, όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και όσες και όσοι αγωνίζονται γι’ αυτό το δικαίωμα αντιμετωπίζουν διώξεις.

Έτσι, “η συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων αποτελεί κορυφαία στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών και απόδειξη της πολυετούς ακούραστης εκστρατείας τόσο πολλών”, σύμφωνα με την Agnès Callamard. Και, επιπλέον, “στέλνει μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στις γυναικείες ομάδες και σε όλες τις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές της άμβλωσης και άλλων σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων”.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι και το ότι υπέρ της κατοχύρωσης της άμβλωσης στο Σύνταγμα της Γαλλίας ψήφισαν 780 βουλευτές και γερουσιαστές και μόλις 72 κατά, με χειροκροτήματα ικανοποίησης να ακολουθούν την απόφαση στο Παλάτι των Βερσαλλιών, όπου έγινε η ιστορική Σύνοδος. Όπως και μπροστά στον Πύργο του Άιφελ από το συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς στη Γαλλία θεωρήθηκε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, το δικαίωμα στην άμβλωση, ήταν σε κίνδυνο, γι’ αυτό όφειλε να κατοχυρωθεί συνταγματικά.

Η επισφράγιση του νόμου ως συνταγματικού δικαιώματος εγγράφηκε στο γαλλικό Σύνταγμα με τη φράση: “Ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ασκείται η εγγυημένη ελευθερία της γυναίκας να προσφύγει σε οικειοθελή διακοπή εγκυμοσύνης”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 19:26