Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 20:15

Τα φράγματα - ανέκδοτα και η κοροϊδία στους αγρότες

Γράφτηκε από τον

Τα φράγματα - ανέκδοτα και η κοροϊδία στους αγρότες

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Πρώτο θέμα στη χθεσινή “Ελευθερία”: «Συζήτηση στη Βουλή για τα αρδευτικά της Μεσσηνίας: Χωρίς χρονοδιάγραμμα το Μηναγιώτικο φράγμα” στον τίτλο και στο κείμενο: «Κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία δημοπράτησης του Μηναγιώτικου φράγματος και των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, δεν έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου».

Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Λαμπρόπουλος επανήλθε κι ενημέρωσε για προσφορές τον Σεπτέμβριο.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, σε αυτή την στήλη, με τίτλο «Τα φράγματα - ανέκδοτα να γίνουν πραγματικότητα», έγραφα, μεταξύ άλλων: «Νέο χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Για το Μηναγιώτικο φράγμα θα κατατεθούν προσφορές δεσμευτικές μέχρι 20 Δεκεμβρίου. Για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος θα γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά πρέπει, επιτέλους, να τηρηθούν. Η ιστορία με τα φράγματα στο νομό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανέκδοτο ή ως μνημείο ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Ξεκινάει από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη δεκαετία του ‘90, τότε που γινόταν λόγος για 3 φράγματα και για μελέτες που θα εκπονούνταν για το Φιλιατρινό, του Λαγκούβαρδου και το Μηναγιώτικο. Αυτό του Λαγκούβαρδου έμεινε στα λόγια.

Στις 27 Απριλίου του 2012 σε ρεπορτάζ μου σημειωνόταν: “Η μελέτη για το Μηναγιώτικο φράγμα και τα δίκτυα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 3,9 εκ. ευρώ”. Και συνέχιζε: “Ο διαγωνισμός, όπου θα κατατεθούν προτάσεις από ενδιαφερόμενους μελετητές, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου. Αυτά εξήγγειλαν χθες, προεκλογικά, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος”. Αναφερόταν, μάλιστα, ότι “το έργο θα τελειώσει το 2016”».

Και κατέληγα: «Τα φράγματα - ανέκδοτα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας δεν αντέχει άλλη κοροϊδία».

Ιούλιος του 2024 και τα φράγματα παραμένουν άφαντα...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γερές βάσεις και συνεννόηση για τη νέα Μπιρμπίτα