Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 17:42

Γερές βάσεις και συνεννόηση για τη νέα Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από τον

Γερές βάσεις και συνεννόηση για τη νέα Μπιρμπίτα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τις μελέτες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στην Μπιρμπίτα πρόκειται να παραλάβει η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στη 1 το μεσημέρι.

Ο δήμος προχωράει τις διαδικασίες για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του χώρου της Μπιρμπίτας, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί οι Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.

Για να προχωρήσουμε τη συζήτηση, θα συμφωνήσουμε ότι ο καταυλισμός πρέπει, επιτέλους, να ξηλωθεί. Γιατί λειτουργεί σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, που δεν έχουν σχέση και δεν ταιριάζουν με τη φιλοξενία και τη στέγαση. Και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ή να γίνει ανθρώπινος, γιατί είναι στημένος σε καταπατημένους χώρους, ιδιωτικά οικόπεδα και δημόσιες εκτάσεις που ανήκαν στον παλιό Οργανισμό Εργατικής Εστίας (τώρα ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ) και προορίζονταν για εργατικές κατοικίες.

Πλέον ζήτημα κατασκευής εργατικών κατοικιών δεν υπάρχει, παρά το σοβαρό ζήτημα στέγης και στην Καλαμάτα, με την έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της εκτόξευσης των ενοικίων. Εκεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να φτιάξει με ΣΔΙΤ το Μέγαρο των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας. Οι Ρομά είναι άνθρωποι και για να φύγουν από κει θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση και κυρίως προοπτική, για να μετεγκατασταθούν σε ανθρώπινο και αξιοπρεπή χώρο, που να εξυπηρετεί.

Η προκαταρκτική μελέτη κατασκευής καταυλισμού - χώρου προσωρινής εγκατάστασης Ρομά στον χώρο των 600 στρεμμάτων της Μπιρμπίτας, που παρουσιάστηκε στον Δήμο Καλαμάτας στις 31 Μαΐου, δείχνει να είναι στον σωστό δρόμο. Επειδή υπάρχει το κακό προηγούμενο και η αποτυχία της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα που παραδόθηκε στα τέλη του 2008 και μήνες μετά άρχισε να ξηλώνεται και διαλύθηκε, η όποια νέα προσπάθεια θα πρέπει να στηθεί σε γερές βάσεις για να πετύχει και να μην πεταχτούν ξανά εκατομμύρια ευρώ στον βρόντο.

Οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης πρέπει να είναι πραγματικές και οι όποιες υποσχέσεις για σπίτια 70 τ.μ. με αυλή (με κουζίνα και τουαλέτα) ιατρείο, παιδικό σταθμό και παιδική χαρά να τηρηθούν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 17:24
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περιμένοντας για ώρα τον έλεγχο