Σάββατο, 02 Απριλίου 2011 22:22

Κοπιώδες έρευνα άξιων αρχαιολόγων

Γράφτηκε από την

Μία ακόμη είδηση που επιβεβαιώνει τον τεράστιο πλούτο της Μεσσηνίας είναι αυτή που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic»: Αναφέρει ότι το περασμένο καλοκαίρι στην Ικλαινα βρέθηκε πινακίδα που φέρεται να είναι το αρχαιότερο γνωστό αποκρυπτογραφημένο κείμενο στην Ευρώπη.

Τώρα, αν είναι πράγματι το αρχαιότερο ή αν έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα της ίδιας περιόδου νωρίτερα στις ανασκαφές του Ανακτόρου του Νέστορα, αυτό είναι ζήτημα που αφορά τους αρχαιολόγους. Εκείνο όμως που θα έπρεπε να αφορά όλους τους Μεσσήνιους είναι η προβολή των μνημείων που έχουμε σ' αυτόν τον τόπο... και κάθε άλλο παρά την προσοχή που τους αξίζει τους έχουμε δώσει.

Κατά τ' άλλα, όλοι μιλούν για την ανάπτυξη (λες και θα 'ρθει από μόνη της) και δεν "εκμεταλλεύονται" τα προφανή: έναν έτοιμο πλούτο που μπορεί να προσελκύει όλο το χρόνο επισκέπτες, οι οποίοι συνολικά θα "καταναλώνουν" τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής. Αρκεί όλα να είναι μια αλυσίδα - και πρωτίστως να έχουμε κατανοήσει εμείς την αξία τους...

Γιατί δεν φτάνουν μόνο οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια. Φυσικά και πρέπει να γίνουν, δεν αντιλέγω! Να καταλήγουν όμως κάπου αυτοί οι δρόμοι. Δηλαδή, οι χιλιάδες επισκέπτες που όλοι προσδοκούμε ότι κάποτε θα φτάσουν εδώ, να έχουν να θαυμάσουν ένα τοπίο μοναδικά φροντισμένο από τη φύση, την ιστορία, αλλά και τους σημερινούς ανθρώπους.

Και τι δεν έχει αλήθεια αυτός ο τόπος; Αρχαίες πολιτείες που με την κοπιώδη έρευνα και επιμονή άξιων αρχαιολόγων έρχονται στο φως... Κάστρα πολυθρύλητα που με την επιμονή επίσης κάποιων επιστημόνων αντιστέκονται στο φθοροποιό περιβάλλον τους...

Ενας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με θαυμαστή ιστορία: Αυτό θα πρέπει να ονειρευόμαστε, αυτό να είναι το όραμά μας για την ανάπτυξη του τόσο πλούσιου... φτωχού Νότου!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εγκληματικότητα και... ευσεβείς πόθοι Νόστος »