Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 10:37

Αδιαφορία ή άγνοια;

Γράφτηκε από την

Της Μαρίας Τομαρά

Κι ενώ είχα αποφασίσει (καλά δεν είχα πάρει κι όρκο) να μην ασχοληθώ ξανά με τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕΚ στο στάδιο της προετοιμασίας και έγκρισής τους, είδα διάφορα δημοσιεύματα-σχόλια στα σόσιαλ, που δεν μ’ αφήνουν ν’ αγιάσω!

Γίνεται λόγος λοιπόν, για την θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ με τίτλο «Υλικό Καποδίστριας» και για το πόσο είναι ηθικό (γιατί νόμιμο είναι) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου (που πληρώνεται γι’ αυτή τη θέση), να σκηνοθετεί, να έχει συγγράψει το έργο (βασισμένο σε κείμενα Θεοτοκά, Καζαντζάκη, Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, στην αλληλογραφία του πρώτου κυβερνήτη της νεότερης Ελλάδας κλπ), επιπλέον να κάνει τους φωτισμούς και τη διεύθυνση φωτογραφίας;

Μάλλον είναι όλα καλώς καμωμένα, αφού αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της «Φάρις». Πληρώνεται για όλα αυτά ξεχωριστά ή τα προσφέρει? Ας μας απαντήσει το διοικητικό συμβούλιο.

Καλά…ας μην απαντήσει κιόλας, αφού όλα είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια»

*Με τροποποίηση της συμβάσης του κ. Ι. Μαργαρίτη στις 28/4/2021σύμφωνα με την ΑΔΑ 63ΘΖΟΡΦΕ-ΝΩΕ από 2.087 ευρώ που είναι ο μισθός του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, θα λαμβάνει 4.109 ευρώ το μήνα και ως ηθοποιός μέχρι τη λήξη της σύμβασής του.

*Για τον φωτισμό και τη διεύθυνση φωτογραφίας σύμφωνα με την ΑΔΑ ΩΟ7ΤΟΡΦΕ-Χ7Π θα πληρωθεί επιπλέον 2.676 ευρώ.

Επίσης γίνεται λόγος για το ηθικόν του πράγματος, ότι για μια ακόμη φορά ρόλος στο έργο (όπως και σε όλα τα προηγούμενα) υπάρχει για την σύζυγο του καλλιτεχνικού διευθυντή.

*Σύμφωνα με την ΑΔΑ ΨΣΨ6ΟΡΦΕ-Μ1Φ η σύζυγος του καλλιτεχνικού διευθυντής θα λαμβάνει αμοιβή 1.518

Σ’ αυτό το έργο μάλιστα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνυπάρξει επί σκηνής με την σύζυγό του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Οπερ σημαίνει στο ίδιο σπίτι θα μπουν 8.303 ευρώ για μία φορά. Γιατί κάθε μήνα θα μπαίνουν 5627 ευρώ (4.109 του συζύγου συν 1518 της συζύγου). Σε τέτοιες εποχές! Που ο καλλιτεχνικός κόσμος υποφέρει όσο ποτέ άλλοτε!

Εκτός κι αν το ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα συμμετέχει και ως ηθοποιός, είναι τέχνασμα για να ξεπεραστούν κάποια τυπικά κολλήματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση ενός από τους φερόμενους ως ηθοποιούς, που έχει ο άνθρωπος να πατήσει στο σανίδι πάνω από δυο δεκαετίες (κρίμα γιατί υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός) αλλά προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρουσία του στην οργάνωση της περιοδείας, «βολεύτηκε» το θέμα έτσι. Εδώ που τα λέμε, σ’ αυτό καλά έκαναν τον συγκεκριμένο χειρισμό γιατί η οργάνωση περιοδείας είναι πολύ σοβαρό πράγμα, ίσως το σοβαρότερο όταν έχεις μια τέτοια παράσταση…

Κι όταν λέω τέτοια παράσταση, δεν εννοώ καλή, κακή, αδύναμη, μέτρια, καταπληκτική γιατί ξέρω μόνο τα βασικά του σχεδιασμού της, όπως αυτός κατατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της «Φάρις». Συνεπώς δεν ξέρουμε πόσο θα αξίζει τον κόπο και το … κόστος, αφού σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 181.380 ευρώ και τα αναμενόμενα έσοδα στα 148.872 ευρώ. Δηλαδή με το «καλημέρα» σας, η παραγωγή μπαίνει μέσα 33.000 ευρώ.

Κι επειδή το κλισέ «ο πολιτισμός δεν είναι πάντα άμεσα ανταποδοτικός» χρησιμοποιείται κατά κόρον (και κατά πως βολεύει), δεν θα διαφωνήσω και θα πάω ένα βήμα παρακάτω απορώντας, γιατί δεν το κάνετε εξ’ αρχής με δωρεάν είσοδο του κόσμου; Αλλωστε, το επετειακό των 200 χρόνων θα το «επέτρεπε» μην σας πω ότι το «επιβάλει» κιόλας.

Δεν μπορώ να μην σταθώ στο σημείο της εισήγησης που αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης το οποίο θα συμμετάσχει καλλιτεχνικά (καλλιτεχνικός του διευθυντής είναι ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Ορφανός που θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Καποδίστρια- αλλά και οικονομικά, συζητάμε για συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕΡ με το ποσό των 20.000 ευρώ»

Για την καλλιτεχνική αξία του Νίκου Ορφανού, δεν τολμώ να πω το παραμικρό. Από την πρώτη φορά που τον είδα στο θέατρο (στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα στο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου «το σκλαβί» στο ΔΗΠΕΘΕΚ το 2003) μέχρι και σήμερα που τον παρακολουθώ σχεδόν σε ό,τι κάνει.

Ας μας απαντήσει πάντως το δ.σ. τι σημαίνει «συζητάμε για 20 χιλιάρικα»; Δηλαδή αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις; Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα πληρωθεί και ως ηθοποιός; Μα φυσικά, με 1.500 ευρώ το μήνα.

Μην ξεχάσω βεβαίως να αναφέρω ότι η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Καλαμάτα 2 και 3 Ιουλίου, μετά θα κάνει περιοδεία σε 12 μέρη της Πελοποννήσου και εκτός (Χαλάνδρι, Αιγάλεω, Συκεές, Κέρκυρα) και θα κλείσει με την Καλαμάτα ξανά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης -80 χιλιάδες ευρώ- το δίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για να διευκρινίσω: Ολα είναι νόμιμα και ηθικά, αφού ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο (πλην ενός που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος) τα υπερψηφίζει. Ωστόσο, εξακολουθώ να απορώ, αν ενέσκηψαν στα επιμέρους, ή τα προσπέρασαν…

Αρα, όχι δεν απορώ αν είναι νόμιμο και ηθικό, αλλά αν πρόκειται για αδιαφορία ή για άγνοια των διοικούντων!

Υ.Γ. Ασχετο: Στην εισήγηση αναφέρεται ότι θα υπάρχει και άλλος ένας ηθοποιός, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί. Δίνω ιδέα: Στην ταινία του Τοντ Χέινς «Ι΄m not there» για τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο (του Ντίλαν) τον έπαιξε η Κέιτ Μπλάνσετ και ήταν υποψήφια για Οσκαρ!

Θα μπορούσε να παίξει τον Καποδίστρια…