Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 22:18

Τα πανηγύρια για το ΕΣΠΑ είναι πρόκληση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πανηγυρίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης για το ΕΣΠΑ. Γιατί απορρόφησε, όπως λέει, και με το παραπάνω τους πόρους που προβλέπονταν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ διέθεσε και 50 εκ. ευρώ απ’ αυτό κι έσωσε το έργο ανακατασκευής του δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα και την εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα.

Μόνο ένας ταχυδακτυλουργός και μία Περιφέρεια - μάγος μπορούν να κάνουν τέτοια μαγικά πράγματα. Να απορροφήσουν τα προβλεπόμενα και να ενισχύσουν με επιπλέον χρήματα και άλλα έργα. Αλλο, όμως, τα μαγικά και άλλο η πραγματικότητα. Δεν έχουν σχέση, όπως θέλει η κοινή λογική.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθεσε όντως 50 εκ. ευρώ για το Παραδείσια - Τσακώνα. Και τα διέθεσε γιατί τα είχε. Και με τα 50 αυτά εκ. ευρώ "απογείωσε" την απορροφητικότητά της, που ήταν πολύ χαμηλά, από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Το Παραδείσια - Τσακώνα έσωσε την Περιφέρεια και την ηγεσία της.

Ομως, τα 50 αυτά εκ. ευρώ έλειψαν και λείπουν από άλλα σημαντικά έργα των νομών της Περιφέρειας, που ήταν προβληματικά και δεν προχωρούσαν. Και αυτά "πληρώνει" σήμερα ο τόπος, καθώς τα συγκεκριμένα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν είτε από το νέο ΕΣΠΑ, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από εθνικούς πόρους δηλαδή. Και με τη μία και με την άλλη πηγή χρηματοδότησης, χαμένοι είναι οι νομοί της Περιφέρειας και μεις που κατοικούμε σε αυτούς, όπως και η προοπτική της ανάπτυξης.

Με το ΕΣΠΑ δεν έγιναν στη Μεσσηνία οι δρόμοι Τζάνε - Καλαμάκι και Ρωμανού - Γαργαλιάνοι. Αν γίνουν από το νέο ΕΣΠΑ, που έχει λίγα χρήματα, δεν θα γίνει κανένα άλλο έργο στο νομό. Αν χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους που είναι ελάχιστοι, είναι αμφίβολο το πότε θα ολοκληρωθούν. Θα σέρνονται για χρόνια.

Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει και να υποστηρίζει πως πέτυχε το ΕΣΠΑ. Τα πανηγύρια και τα παχιά λόγια είναι πρόκληση και υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 16:24