Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 13:40

Παλιές χαλασμένες συνταγές σερβιρισμένες σε νέες πιατέλες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με την ψήφο μας σε λίγες ημέρες θα προσπαθήσουμε να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την ψήφο μας πριν μερικές εβδομάδες. Η δημοκρατία μπορεί θεωρητικά να μην έχει αδιέξοδα αλλά μέσα από τον εκφυλισμό της μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καταστροφές. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και συνακόλουθα ως πολίτες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε πολιτική παραζάλη. Το πρόβλημα της χώρας είναι πλέον πρωτίστως πολιτικό. Οι πολίτες με την ψήφο τους την Κυριακή καλούνται να δώσουν λύση σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση προκειμένου αφενός να αποσυμπιεστεί η κοινωνικοπολιτική φόρτιση και αφετέρου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.

Οι πολίτες ζώντας για χρόνια σε ένα μύθο δανειακής ευημερίας που καλλιέργησαν πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις, έχουν αποσυνδέσει την προσωπική τους οικονομική προοπτική από τη συνολική κατάσταση του κράτους και των επιχειρήσεων. Είναι η απλοποιημένη λογική που θέλει τα πάντα να τα πληρώνει το κράτος στο οποίο κάνουν κουμάντο οι «καπάτσοι» πολιτικοί που πάντα φρόντιζαν τους ψηφοφόρους τους ή οι «ανυποχώρητοι» αγωνιστές που ζητούν «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Η κατάρρευση του μύθου ότι δηλαδή υπάρχει μια ιερή αγελάδα την οποία συνεχώς την αρμέγουμε χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την τροφή της, κατέρρευσε. Η αγελάδα ψόφησε και φταίει πλέον ο ένας στον άλλο και για όλα οι «γελαδάρηδες πολιτικοί». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο καθένας λέει ό,τι θέλει υπερασπιζόμενος τη δική του αλήθεια, ενώ κυριαρχούν πάλι οι πολιτικές φωνές που δίνουν νέες υποσχέσεις από επίδοξους γελαδάρηδες που υπόσχονται πως όχι απλώς δεν ψόφησε η ιερή αγελάδα αλλά θα βγάλει και περισσότερο γάλα. Για όποιον έχει στοιχειωδώς σχέση με την πραγματικότητα και δεν έχει τυφλωθεί από τον κυρίαρχο καταστροφικό λαϊκισμό το τέλος της νέας ψευδαίσθησης είναι ευανάγνωστο.

Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε η πολιτική και οι πολιτικοί είναι ο εύκολος στόχος με αποτέλεσμα το «επάγγελμα» να περνάει κρίση και να αναδεικνύονται Κασιδιάρες και Κασιδιάρηδες. Το πάντα κάποιος άλλος φταίει και κάποιος άλλος πρέπει να πληρώσει, είναι η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη που διατρέχει οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα. Ελάχιστους από τους πολίτες και τους πολιτικούς ενδιαφέρει το μέλλον, οι περισσότεροι αρκούνται στον κανιβαλισμό του παρόντος. Είναι η συνέχεια της κοντόθωρης προσέγγισης των πραγμάτων την οποία πληρώνουμε σήμερα ακριβά και όλα δείχνουν ότι θα πληρώσουμε πολύ ακριβότερα στο μέλλον. Το παρελθόν δυστυχώς τίποτα δεν μας διδάσκει, ίσως γιατί ποτέ δεν μάθαμε ιστορία αλλά αρκούμασταν πάντα σε βολικούς μύθους. Και ένας από αυτούς θέλει τον περιούσιο λαό να μην έχει τους ηγέτες που του αξίζουν και του αναλογούν αλλά ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων. Αποσιωπάται βέβαια ότι τους ηγέτες τους επιλέγει ο συγκεκριμένος λαός ο οποίος όμως είναι τόσο περιούσιος που, σύμφωνα με το μύθο, κατευθύνεται από Εβραίους και Αμερικανούς. Ολα αυτά προφανώς χρήζουν ψυχιατρικής αντιμετώπισης αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να χωρέσουν… τόσοι πολλοί.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει υπεισέλθει το βασικό προϊόν της περιοχής, το ελαιόλαδο, η κρίση στον τουριστικό τομέα ως επακόλουθο τόσο της συγκυρίας όσο και της ανυπαρξίας τοπικής στρατηγικής, η αρνητική εξέλιξη σε μια σειρά από άλλους τομείς όπως η οικοδομή, συνθέτουν ένα οικονομικό περιβάλλον που μόνο αισιοδοξία δεν εκπέμπει. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αντιλαμβάνονται όλοι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται όλοι επαρκώς είναι ότι η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να αναβληθεί, ούτε βέβαια να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο της προσωπικής παρέμβασης. Η τοπική πολιτική τάξη αλλά και οι πολίτες έχουν εθιστεί δεκαετίες τώρα στη διευθέτηση των προβλημάτων προσωπικών και συλλογικών μέσω ρουσφετολογικών παρεμβάσεων. Ο παραδοσιακός ή παλαιοκομματικός αυτός τρόπος επίλυσης προβλημάτων έχει καταστεί πλέον αναποτελεσματικός αλλά δυστυχώς πολύ λίγοι το έχουν καταλάβει. Η αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων επιβάλλει πρώτα απ’ όλα άλλον τρόπο προσέγγισης. Οι προσωπικές στρατηγικές και οι κατόπιν ενεργειών μου λύσεις επιτείνουν το αδιέξοδο και στην καλύτερη των περιπτώσεων απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον.

Σε μια περίοδο που η απαξίωση προς την πολιτική τάξη και τις επιλογές της δεν έχει προηγούμενο, με την τυφλή βία και αμφισβήτηση να αποτελούν θέση και διέξοδο για κοινωνικές ομάδες που νιώθουν και είναι αποκλεισμένες και χωρίς μέλλον, επιβάλλουν μια άλλη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χρειάζεται μια νέα συλογικότητα που θα οδηγεί σε νέες κοινωνικές συμφωνίες αλλά και συμμαχίες για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων. Στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να τεθούν κανόνες στο παιχνίδι σε όλους τους τομείς. Η αντικειμενική αξιολόγηση και οι ίσες ευκαιρίες σε πολιτικούς, πολίτες και επιχειρηματίες επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο ως μεγάλο ζητούμενο αλλά και βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση. Μόνο μέσα από έναν νέο αξιολογικό κώδικα μπορεί να χτιστεί μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία που θα οδηγήσει σε διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρισκόμαστε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι παλιές συνταγές σερβιρισμένες σε νέες πιατέλες θα αποδειχτεί σύντομα ότι είναι γεμάτες ξινισμένα και επικίνδυνα για την υγεία φαγητά.

Υ.Γ. Η άποψη του δημάρχου Μεσσήνης σε σχέση με τα κουνούπια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ως παλιού πολιτικού προϊσταμένου της κουνουποκτονίας. Πάντως επειδή δεν έχουμε στατιστικά δεδομένα για πότε είχαμε περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών, καλό θα ήταν να προσέχει γιατί μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για διασπορά …ψευδών ειδήσεων ή να καταγγελθεί επειδή οι απόψεις του καταστρέφουν τον τουρισμό της περιοχής σε μια κρίσιμη περίοδο! Το «παλιό» ρε παιδί μου ήταν αλλιώς, ακόμα και τα κουνούπια καλύτερα τα καταπολεμούσε. Υπομονή όμως, του χρόνου θα μάθουν και «οι νέοι» πώς αντιμετωπίζονται έγκαιρα σκνίπες και κουνούπια. Ολα θέλουν το χρόνο τους για να …ωριμάσουν.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER