Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 14:25

Η πολιτική με αιτήματα και υπομνήματα χρεοκόπησε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ολα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τους επόμενους μήνες, άντε μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, θα έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος Αθήνας – Καλαμάτας, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει κατασκευαστεί και η εξίσου, αν όχι σημαντικότερη, για αναπτυξιακούς λόγους Ολυμπία Οδός. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων είναι η χρεοκοπία της χώρας με την επιστροφή στη δραχμή που εκτός από την κατάρρευση των τραπεζών και των κατασκευαστριών εταιρειών των δρόμων, θα κάνει και ασύμφορη την κίνηση των αυτοκινήτων γιατί ένα ρεζερβουάρ βενζίνη θα είναι ένας μισθός δημοσίου υπαλλήλου. Θα έχουμε δηλαδή δρόμους και αυτοκίνητα αλλά δεν θα έχουμε τουλάχιστον για κάποια χρόνια και βενζίνη για να τα κινήσουμε. Αυτά τα εφιαλτικά σενάρια καλά θα είναι να τα έχουμε κατά νου γιατί η ανοησία περισσεύει το τελευταίο διάστημα στην προσέγγιση σημαντικών θεμάτων.

 

Το θέμα της κατασκευής των εθνικών οδικών αξόνων που αφορούν τη Μεσσηνία παρότι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμηθούν βρίσκονται στην τελική ευθεία κατασκευής τους. Το γεγονός αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει για να έρθει η πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη. Το εθνικό οδικό δίκτυο, δυστυχώς, δεν «κουμπώνει» πάνω σε ένα αξιόπιστο ή έστω ανεκτό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οι ομορφιές της Μεσσηνίας, τα μνημεία και οι ιστορικοί τόποι απέχουν χιλιόμετρα από το εθνικό οδικό δίκτυο και η προσέγγισή τους αποτελεί μια μικρή ή μεγάλη περιπέτεια, ανάλογα με τον προορισμό. Ακόμα και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις όπως η ΠΟΤΑ παραμένουν αποκομμένες. Τους επόμενους μήνες όση ώρα θα θέλει κάποιος - διατρέχοντας αμέτρητους κινδύνους - για να φτάσει στην ΠΟΤΑ, θα θέλει και από τον κόμβο της Σπερχογείας για να φτάσει στην Αθήνα.

 

Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύεται ήδη ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Μέχρι σήμερα όλοι κρύβονταν με επιτυχία πίσω από την κατασκευή του εθνικού δρόμου μιας και αποτελούσε το τέλειο άλλοθι για καθυστερήσεις και αδυναμίες που αφορούσαν στην αναβάθμιση και την ανακατασκευή του επαρχιακού οδικού δικτύου. Με ρυθμούς Πλάτσας – Μηλέας ήταν φυσικό το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού να μένει στην προπολεμική του χάραξη. Αντί για σχεδιασμό και προετοιμασία κρίσιμων οδικών τμημάτων είχε επιλεγεί το «ναι σε όλα», έτσι ώστε  μέσα από αιτήματα και μακροσκελή υπομνήματα να πέφτει στάχτη στα μάτια των ιθαγενών από τις τοπικές πολιτικές «σουπιές» προκειμένου να μην κακοκαρδιστεί κανένας και να επιδεικνύεται κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα. Αποτέλεσμα, ελάχιστα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου του νομού να υλοποιηθούν  από τα Κ.Π.Σ. ενώ η μελετητική ωριμότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, να «προχωρά» σε πολλά και διάφορα τμήματα αλλά σε κανένα να μην ολοκληρώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ένταξη όσο και για την ομαλή εκτέλεση οποιουδήποτε οδικού άξονα στο προσεχές μέλλον. Φτάσαμε έτσι στο σημείο η μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος να χρηματοδοτηθεί  από ιδιώτη, τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, προκειμένου να «προκάνουμε» τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ενώ το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη παρά τις  επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για ένταξη και χρηματοδότηση της μελέτης, αυτή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το ποια χάραξη θα επιλεγεί!!!

 

Με τέτοιου είδους «επιτεύγματα» και «τεράστιες επιτυχίες» πορευόμαστε τοπικά, εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο του ευλογημένου τόπου να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Την ίδια ώρα στην πλειοψηφία των νομών της χώρας οι αντίστοιχες τοπικές εξουσίες φρόντισαν να ολοκληρώσουν ή να ολοκληρώνουν τουλάχιστον το βασικό εσωτερικό οδικό άξονα για τον οποίο εμείς ως πρωτοπόροι δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες! Η πολιτική και οι πολιτικοί της γουρνοπούλας και των υποσχέσεων προτίμησαν τις αποσπασματικές παρεμβάσεις στη λογική της «κουτσουλιάς» και του «σγαρλίσματος» σε όλα τα μέτωπα για να πουλήσουν «μούρη» στο μεγάλο πανηγύρι. Ετσι πορεύονται θεωρώντας ότι οι μεγάλοι δρόμοι θα φέρουν κόσμο στα πανηγύρια αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το  ότι ο κόσμος αυτός θα έρθει για να πάρει και όχι για να αφήσει.

 

Τα καλαμπούρια κράτησαν αρκετά και πρέπει να τελειώσουν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πλέον ούτε χρόνος ούτε χρήμα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα πολλά λόγια και το επίπλαστο ενδιαφέρον και ας θέσουν συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους. Είναι προφανές ότι δεν χωρούν όλα στο σακί που υποτίθεται πως κουβαλούν. Ενας οδικός άξονας μπορεί να υλοποιηθεί και δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που θα ξεκινά από την Καρυδιά όπου βγαίνει ο νέος εθνικός δρόμος και θα φτάνει μέχρι την Πύλο. Τα μεγαλεπήβολα και τα φανταχτερά καλά ήταν, ανήκουν όμως σε μια άλλη εποχή με ωραία λόγια και δανεικά χρήματα που μας έφτασαν στη χρεοκοπία.

 

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες αν θέλουν να προσφέρουν, έστω την ύστατη ώρα, χρήσιμες υπηρεσίες οφείλουν να αφήσουν τα φαραωνικά έργα και τις παραλιακές χαράξεις και να τρέξουν με τη μέθοδο της παραχώρησης ένα οδικό έργο που θα προσφέρει άμεσα τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη του νομού.  Πάνω σε αυτό το δρόμο μπορούν να κουμπώσουν μικρότερα οδικά έργα όπως για Κορώνη αλλά και για Αριστομένη μέσω Βελίκας. Οι δρόμοι που χρειάζεται η Μεσσηνία είναι πολλοί, χρήματα όμως για όλους δεν υπάρχουν, και η παραδοχή της πραγματικότητας είναι αυτό που χρειάζεται ο νομός. Τα ψέματα με δανεικά κράτησαν πολλά χρόνια και τα πληρώνουμε όλοι μας σήμερα ακριβά. Η πολιτική με αιτήματα και υπομνήματα χρεοκόπησε. Αυτό που πλέον απαιτείται είναι ρεαλισμός και προπάντων  αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε.

 

Υ.Γ.   Ως έναν από τους πιο δαπανηρούς χαρακτήρισε το Νομό Μεσσηνίας ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πέτρος Μισθός και μάλιστα προέτρεψε τους πολίτες να δουν σχετική έρευνα σύμφωνα με την οποία στη Μεσσηνία το ετήσιο κόστος μεταφοράς ανά μαθητή ως τώρα ήταν πάνω από 1.500 ευρώ, τη στιγμή που σε άλλους νομούς της χώρας ήταν από 500 - 1.000 ευρώ!   Ποιος όμως δίνει σημασία στην αλήθεια των αριθμών; Εδώ στο Νότο επικρατούν άλλες λογικές και άλλοι δείκτες έχουν σημασία, μα πάνω απ' όλα σημασία έχουν τα ποσοστά των εκλογών. Αλλωστε όταν δεν πληρώνουμε από τη δική μας τσέπη - με τη στενή έννοια του όρου - είμαστε …άρχοντες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 22:27

NEWSLETTER