Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 21:40

Να σταματήσει η υποκρισία με τους εργάτες γης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να σταματήσει η υποκρισία με τους εργάτες γης

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

 

Το κύκλωμα πορνείας στα Φιλιατρά που ερευνά η Αστυνομία, επαναφέρει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της διαμονής των εργατών γης σε όλη τη Μεσσηνία. Οι αλλοδαποί εργάτες γης είναι απολύτως απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή της περιοχής. Οι αγρότες στα Φιλιατρά προ ημερών ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις φυτεύσεις καρπουζιών λόγω της έλλειψης εργατών γης, οι ελαιοπαραγωγοί πριν από μερικές εβδομάδες αναζητούσαν εναγωνίως εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές τους. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό από όλους ότι χωρίς αλλοδαπούς εργάτες δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία.

Η κατανόηση του προβλήματος και του μεγέθους του είναι απολύτως απαραίτητη για να σταματήσει η υποκρισία από διάφορους καλοθελητές, που προσπαθούν να δείξουν το δέντρο και να κρύψουν το δάσος. Το ζήτημα δεν είναι δηλαδή η παρουσία των εργατών στην περιοχή, αλλά το πώς αυτοί οι άνθρωποι εντάσσονται στην τοπική παραγωγή. Σε τι συνθήκες διαμένουν και ποιο είναι το μέγεθος της οικονομικής τους εκμετάλλευσης από τους εδώ νταραβερτζήδες αλλά και από τους αγρότες της περιοχής. Είναι σε όλους γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητα εργάζεται με “μαύρες” αμοιβές και χωρίς καμία ασφάλιση. Η νομιμοποίηση της εργασίας και η ασφάλισή τους θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτο ζητούμενο.

Οι αγρότες που κρατούν βιβλία θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να απασχολήσουν εργαζομένους με νόμιμο τρόπο και να παρουσιάζουν έξοδα. Με τη “μαύρη εργασία” βολεύονται μόνο όσοι κάνουν αρπαχτές στην αγροτική παραγωγή και αυτό, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι τελικά τεράστιο πρόβλημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι ο τρόπος εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών στην περιοχή. Και εδώ θα μπορούσαν να προσφέρουν σοβαρές λύσεις τοπική αυτοδιοίκηση, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Υπάρχουν ακίνητα που μπορούν με οργανωμένο τρόπο να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να υπάρχει ανθρώπινη διαβίωση.

Οι εργάτες γης μόνο με οργανωμένο τρόπο και με βάση τη νομιμότητα μπορούν να μπουν σε πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας. Το περιθώριο και η παρανομία δημιουργούν αντίστοιχες συμπεριφορές. Προφανώς και είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι καιρός να σταματήσει η υποκρισία. Αγροτική παραγωγή χωρίς αλλοδαπούς εργάτες δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι η ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους που γεννά περιθωριακές συμπεριφορές.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 20:57

NEWSLETTER