Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 22:40

Επένδυση στα κλειστά σπίτια

Γράφτηκε από τον

Επένδυση στα κλειστά σπίτια

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πρόωρο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου δημιουργεί προσδοκίες στην τοπική οικονομία. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι κρίσιμο στοιχείο για την αύξηση του εισοδήματος στην περιοχή και κάθε μέρα που κερδίζεται είναι τεράστιο όφελος. Ο τουρισμός αποτελεί τον μεγάλο «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας και τα περιθώρια ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλα. Η Μεσσηνία μπήκε τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό χάρτη και έχει τεράστιες δυνατότητες γιατί συγκεντρώνει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η περιοχή επενδύοντας στον τουρισμό μπορεί βάσιμα να προσδοκά οικονομική μεγέθυνση και μεταστροφή του δημογραφικού της μαρασμού. Ο πρωτογενής τομέας που επί σειρά ετών αποτελούσε τον βασικό οικονομικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, νομοτελειακά περνά σε δεύτερη μοίρα. Οι σταφίδες και τα ξερά σύκα έχουν κλείσει τον κύκλο τους στην παγκόσμια αγορά και δεν πρόκειται να δώσουν ποτέ ξανά το εισόδημα του παρελθόντος. Η «μονοκαλλιέργεια» της ελιάς έχει και αυτή φτάσει στα όριά της και όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί από μόνη της δεν αρκεί για να στηρίξει την τοπική οικονομία.
Η περιοχή για να έχει μέλλον θα πρέπει να στραφεί με μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό. Η Μεσσηνία διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα από δευτερεύουσες - εξοχικές κατοικίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό μπορούν να μετατραπούν σε τουριστικά καταλύματα δίνοντας επιπρόσθετο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους αλλά και στους επιχειρηματίες της περιοχής. Ο σχεδιασμός και η αξιοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης αυτών των κατοικιών και η μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία επένδυσης στην περιοχή. Με ένα πρόγραμμα, όπως το «Εξοικονομώ», θα μπορούσε να υπάρξει μόχλευση τραπεζικών και ιδιωτικών κεφαλαίων και να αυξηθεί η προσφορά κρεβατιών στην περιοχή τόσο για βραχυχρόνιες όσο και για μακροχρόνιες μισθώσεις. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα οδηγήσει στη «λαϊκή οικονομία της Ελλάδας» -όπως χαρακτήρισε τον τουρισμό πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός- αλλά είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει ένα τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητο προσφέροντας εισόδημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες της περιοχής. Μόνο μέσα από την αξιοποίηση αναξιοποίητων πόρων μπορεί να αναστραφεί ο οικονομικός μαρασμός. Είναι ο μόνος δρόμος για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάπτυξη. Οι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν να κλαίνε για αυτά που χάθηκαν, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν.

panagopg@gmail.com