Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 21:11

Οριακές αλλά αναγκαίες και χρήσιμες βελτιώσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οριακές αλλά αναγκαίες και χρήσιμες βελτιώσεις

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου 

Με την ολοκλήρωση της ανάδειξης αναδόχου για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα περάσουμε στη φάση της σύνταξης των τελικών μελετών. Θα οριστικοποιηθεί δηλαδή από πού θα περάσει ο συγκεκριμένος δρόμος και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του. Το υπουργείο Υποδομών πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και τις επισημάνσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου αγνοώντας με αυτοκρατορική αλαζονεία το σύνολο των τοπικών παραγόντων. Με πρόσχημα την ολοκλήρωση μελετών άφησε εκτός την παράκαμψη της Πύλου. Όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες σε κανένα τμήμα του δρόμου είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η παράκαμψη της Πύλου έμεινε εκτός λόγω έλλειψης μελετών.

Πέρα όμως από την παράκαμψη της Πύλου υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη χάραξη που έχει επιλεγεί. Το σημαντικότερο  είναι η διέλευση του δρόμου μέσα από το Ασπρόχωμα και η κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνεται καινούργιος δρόμος και να στριμώχνεται σε μία περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη κυκλοφοριακά. Δεν μπορεί ένας καινούργιος δρόμος να ανεβαίνει και να κατεβαίνει πάνω από σιδηροδρομικές γραμμές. Δεν είναι δυνατόν να καταργούνται οι σιδηροδρομικές γραμμές ακόμα και αν το τρένο δεν κυκλοφορεί στην παρούσα φάση, όταν όλοι προσδοκούν στη μελλοντική αξιοποίηση των μέσων σταθερής τροχιάς. Το ίδιο ισχύει και για τη Μεσσήνη. Γιατί να μην συνδεθεί αρμονικά ο δρόμος με το συγκεκριμένο αστικό κέντρο, όπως ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής; Γιατί υπάρχει αυτή η άρνηση όταν υπάρχουν εναλλακτικές χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος; 

Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν μπορεί να επιμένουν κάποιοι στις επιλογές τους, οι οποίες από ένα σημείο και μετά έχουν εμμονικά χαρακτηριστικά. Χρειάζεται να κατασκευαστεί ένας χρήσιμος και ασφαλής για την περιοχή δρόμος. Δεν τρέφει βέβαια κανένας αυταπάτες, ο δρόμος έχει κλειστό προϋπολογισμό και στη συγκεκριμένη σύμβαση προφανώς δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε η παράκαμψη της Πύλου ούτε οι κάθετοι δρόμοι που ζητεί ο Δήμος Μεσσήνης -αυτά χάθηκαν στη φάση της δημοπράτησης του έργου. Μπορούν όμως να γίνουν σημαντικές σημειακές βελτιώσεις οριακού κόστους και να υπάρξει δέσμευση για μελλοντική χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών των υπόλοιπων αναγκαίων έργων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να πιέσουν οι τοπικοί παράγοντες, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις ενός κακού και πρόχειρα σχεδιασμένου έργου.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 21:06

NEWSLETTER