Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 21:55

Δεν ξέρουν, δεν μπορούν και απλώς καθυστερούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν ξέρουν, δεν μπορούν και απλώς καθυστερούν

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η χωματερή του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι για μια ακόμα φορά καίγεται. Ο Δήμος Μεσσήνης ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων δήμων της Μεσσηνίας κηρύχθηκε σε “έκτακτη ανάγκη”, προκειμένου να συνεχίσει να ρίχνει τα σκουπίδια στα “Λιμενικά”. Τα πάντα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία λειτουργούν οριακά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και η μείωση του όγκου των σκουπιδιών αλλά και η όχληση θα διευκολύνει την προσωρινή διαχείριση.
Η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιρρόη στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι έτοιμη τέλος του χρόνου. Όλοι ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο και δεν θα υπάρξει κάποια νέα εμπλοκή, γιατί σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα για όλους τους δήμους της Μεσσηνίας. Ακόμα όμως και να ξεκινήσει αρχές του χρόνου να δέχεται σκουπίδια η μονάδα στην Καλλιρρόη οι δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις τους για τη μεταφορά τους. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, με τις δημοτικές αρχές να περιμένουν την τελευταία στιγμή να τρέξουν τη διαδικασία δείχνοντας ότι συνεχίζουν να θέτουν σε δεύτερη μοίρα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η επί σειρά ετών ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά μικρό οικονομικό κόστος για τους δήμους. Το να αδειάζεις το απορριμματοφόρο απευθείας στο κοντινότερο “εύκολο σημείο” δεν χρειάζεται καμία οργάνωση και έχει ελάχιστο κόστος. Η ολοκληρωμένη επεξεργασία έχει πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει οικονομικότερη, γιατί διαφορετικά ο λογαριασμός που θα φτάσει στους δημότες θα είναι τεράστιος. Οι δημοτικές αρχές δεν έχουν μάθει όμως να διαχειρίζονται βάσει σχεδίου καμία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Καθυστερούν έτσι να πάρουν αποφάσεις προσαρμογής των δημοτικών τελών, αλλά και να τρέξουν προγράμματα διαχείρισης όπως το “πληρώνω όσο πετάω” που τρέχει χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά βάση δεν κάνουν τίποτα και σπρώχνουν το χρόνο μέχρι τις εκλογές ελπίζοντας να τη βγάλουν όπως - όπως και μετά τις εκλογές... βλέπουμε!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 21:38

NEWSLETTER