Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 22:39

Οι νέες συνθήκες απαιτούν νέα πρόσωπα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η σημαντική αύξηση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων το 2022 στη Μεσσηνία δείχνει πολλά για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αποτυπώνει την ανάπτυξη νέων κλάδων στην τοπική οικονομία και την τεράστια δυναμική του τουρισμού. Τα πράγματα αλλάζουν και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι δεν τρέφονται από μια μίζερη εσωστρέφεια που εξωραΐζει ένα παρελθόν που ποτέ δεν υπήρξε. Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια έχει νέα οικονομική δυναμική και αυτό αποτυπώνεται σε οικονομικούς δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα.

Η ανάπτυξη, προφανώς, δεν αφορά τους πάντες. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις νέες ανάγκες και κλείνουν. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν βρίσκουν δουλειά σε αυτό που έκαναν ή δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται. Αν θέλει κάποιος να δει τη μικρή εικόνα, μπορεί να εστιάσει σε αυτά και να χάσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και αποτυπώνεται σε όλα τα στατιστικά στοιχεία και τους αριθμούς. Η Μεσσηνία αλλάζει, βγαίνει από το αγροτικό μετεμφυλιακό οικονομικό μοντέλο και μπαίνει δυναμικά στον τομέα των υπηρεσιών τουρισμού.

Στο τομέα του τουρισμού είναι σε φάση υλοποίησης μια σειρά μικρών και μεγάλων επενδύσεων που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις τουριστικές κλίνες. Οι επενδύσεις είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου. Νέες επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίες αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην τοπική οικονομία, αυξάνοντας το εισόδημα και συγκρατώντας τη φθίνουσα δημογραφική πορεία της περιοχής. Αν δεν υπάρξει κάποιο δραματικό γεγονός, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, που θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα πλήξει συνολικά τον τομέα του τουρισμού, οι προοπτικές τις τοπικής οικονομίας είναι αισιόδοξες. Υπάρχει πλέον το πεδίο να κρατηθούν τα παιδιά της Μεσσηνίας στον τόπο τους, να επιχειρήσουν και να δουλέψουν.

Στον παραδοσιακό αγροτικό τομέα υπάρχει πλέον μια νέα γενιά που επενδύει στην ποιότητα και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Τα πράγματα και εδώ αλλάζουν, προφανώς με πιο αργούς ρυθμούς λόγω και της ιδιαιτερότητας του τομέα, αλλά αλλάζουν. Το ελαιόλαδο δεν ξέρει κανένας πόσο ακόμα θα «κρατήσει», αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση του εισοδήματος αλλά και στη χρηματοδότηση μικρών επενδύσεων στην περιοχή. Είναι προφανές ότι χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες για αξιοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος και είναι σίγουρο ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν ευκολότερα αν αυτό συνδεθεί με τον τουρισμό και την προώθησή του μέσω αυτού ως ιδιαίτερου διατροφικού τοπικού προϊόντος. Ο αγροτικός τομέας τα επόμενα χρόνια θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον τουρισμό και θα πάρει άλλη μορφή. Αγροτικά προϊόντα με ταυτότητα, συνδεδεμένα με την τοπική γαστρονομία και την ποιότητα είναι το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, για να αυξήσουν ευκαιρίες και εισόδημα.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν και νέες συνθήκες στο πολιτικό επίπεδο. Οι πολιτικοί των περασμένων δεκαετιών που έδιναν προτεραιότητα στις προσωπικές εξυπηρετήσεις και τους διορισμούς είναι καιρός να δώσουν τη θέση τους σε αυτούς που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Πολιτικοί, δηλαδή, που θα επικεντρωθούν σε δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα βοηθούν την επιχειρηματικότητα και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Θα τρέξουν τα μεγάλα έργα υποδομής, αεροδρόμιο, δρόμους, πολεοδομικά σχέδια, αποχετευτικά δίκτυα και διαχείριση απορριμμάτων. Αυτά, δηλαδή, που αποτελούν ανεκπλήρωτα αιτήματα χρόνων και καταγράφονται κάθε φορά στις εκλογές, για να επαναληφθούν στις επόμενες ως …νέα ζητούμενα.

Η εκλογή πολιτικών που θα ασχοληθούν με τα μεγάλα θα προκύψει όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι χρήσιμοι δεν είναι αυτοί που γυρνούν στις πίτες, χτυπώντας πλάτες, αλλά αυτοί που ξημεροβραδιάζονται σε γραφεία για να τρέξουν διαδικασίες και να βρουν λύσεις που θα επιταχύνουν τους μηχανισμούς που παράγουν πλούτο. Το κλειδί των εξελίξεων το κρατούν οι πολίτες, που οφείλουν να βρουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν και μπορούν. Η Μεσσηνία έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεφύγει από τη φτώχεια της αγροτικής περιοχής. Στο χέρι όλων μας είναι να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά, επιλέγοντας αυτούς που ξέρουν και μπορούν και όχι αυτούς που χαζογελούν σε όλους, χτυπώντας πλάτες και σφίγγοντας χέρια.

panagopg@gmail.com