Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 18:38

Πολιτικές απαντήσεις και όχι ανούσιες φιλοφρονήσεις

Γράφτηκε από τον

Πολιτικές απαντήσεις και όχι ανούσιες φιλοφρονήσεις

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Εκτός νέου απροόπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα στη Μεσσήνη τον εκλεκτό της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην αντίστοιχη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έγινε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται «για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση». Δεν ξέρουμε αν ο λογογράφος χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα ή αν θα μιλήσει για ανανέωση που θα δώσει πνοή στην Πελοπόννησο πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του καρατομημένου νυν περιφερειάρχη. Θα δούμε...
Όλα αυτά έχουν όμως μικρή σημασία. Αφορούν τον κομματικό μικρόκοσμο της Ν.Δ. και δεν αποτυπώνουν κάτι που αφορά το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν έπρεπε να αποτελούν καν είδηση αλλά παραπολιτικό σχόλιο. Για λόγους όμως που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ενός ολόκληρου επικοινωνιακού συστήματος, το ασήμαντο παραπολιτικό γίνεται κυρίαρχο και χάνεται έτσι η ουσία της πολιτικής. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να περάσουμε στο συγκεκριμένο. Στις πολιτικές που θα υλοποιηθούν. Τις επενδύσεις οι οποίες θα προωθηθούν. Το νέο δηλαδή που θα φέρει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Από λογογραφικούς «μπακαλιάρους» και υποσχέσεις έχουμε όλοι χορτάσει.
Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μεσσηνία ειδικότερα είναι απολύτως προσδιορισμένες εδώ και χρόνια. Δεν περιμένουμε δηλαδή κάποιον να μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε. Το γνωρίζουμε. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: Πότε θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου; Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα ξεκινήσει επιτέλους να κατασκευάζεται ή θα φάμε άλλη μια τετραετία με τις απαλλοτριώσεις και την οριστικοποίηση των μελετών; Η δημιουργία αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων, που είναι απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση του πρωτογενούς τομέα, θα υλοποιηθούν; Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια και πειστικότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει επιπρόσθετα συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά που καταγγέλθηκαν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Υπάρχει κόμμα μέσα στο κόμμα της Ν.Δ.; Το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας και η «επένδυση» στο φυσικό αέριο «τρώνε» όποιον δεν υποκύπτει; Ποια θα είναι η εξέλιξή τους στο μέλλον; Και βέβαια το μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης των πόρων της μεταλιγνιτικής περιόδου. Με ποια διαδικασία θα επιλεγούν και θα επιδοτηθούν οι επενδύσεις; Αυτά είναι τα ερωτήματα που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις, οι οποίες πιθανότατα δεν θα δοθούν. Θα μείνουμε έτσι σε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και στο ποιος φορούσε το καλύτερο… χαμόγελο! Όσο για τα έργα, θα κυριαρχήσει ο ενεστώτας διαρκείας που τα… ολοκληρώνει την επόμενη περίοδο, ίσως και στην άλλη ζωή!

panagopg@gmail.com

(το άρθρο γράφτηκε πριν την παρουσίαση του κ. Πτωχού)