Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 22:42

Οι κανόνες είναι προς όφελος όλων

Γράφτηκε από τον

Οι κανόνες είναι προς όφελος όλων

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την παραχώρηση παραλιών, αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αν οι διατάξεις του νομοσχεδίου ψηφιστούν και εφαρμοστούν, είναι βέβαιο ότι θα μπει τάξη στις παραλίες και θα περιοριστούν -αν δεν μηδενιστούν- τα περιστατικά ανομίας, μάρτυρες των οποίων γινόμαστε όλοι κάθε καλοκαίρι.

Οι διαγωνισμοί στο εξής θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου µέσω ηλεκτρονικού συστήματος µε ελάχιστο τίμημα που συνδέεται µε τις αντικειμενικές αξίες και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, ανάλογα µε την περιοχή, και μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια. Αν μάλιστα δεν υπάρχει προσφορά τουλάχιστον µε το κατώτατο μίσθωμα σε δύο δημοπρασίες, η παραχώρηση θα ματαιώνεται.

Το σημαντικότερο, τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης. Έτσι αν μια παραλία έχει εμβαδόν, για παράδειγμα, 10 στρέμματα, τα 5 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα. Επιπρόσθετα, τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης, στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ., το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης και 30% για περιοχές Natura. Να σημειωθεί ότι ο περιορισμός που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερος, ισχύει παντού -και για τις παραλίες όπου υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας. Μεταξύ των παραχωρήσεων θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη πλάτους συνολικά 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού.

Θα ενεργοποιηθεί ψηφιακή εφαρμογή, µέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν απευθείας καταγγελίες για όποια παράβαση διαπιστώνουν, ενώ έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και χωρίς την επιτόπια παρουσία των ελεγκτών, µέσω drones και δορυφορικών λήψεων. Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι τσουχτερά, ενώ η συμμόρφωση θα είναι άμεση. Το νομοσχέδιο δείχνει ότι υπάρχει βούληση να μπει τάξη στις παραλίες. Το ζήτημα είναι στην εφαρμογή. Θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου ή θα αρχίσουν τα τηλέφωνα και οι παρεμβάσεις για να συνεχίσει ο καθένας να κάνει ό,τι τον βολεύει; Ελπίζουμε να έχουν αντιληφθεί όλοι ότι οι αυθαιρεσίες στις παραλίες στοιχίζουν ακριβά στο τουριστικό προϊόν και η επιβολή κανόνων είναι προς όφελος όλων.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 22:42