Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 19:43

Τα εσωκομματικά της Ν.Δ. θα στοιχίσουν στην περιοχή

Γράφτηκε από τον

Τα εσωκομματικά της Ν.Δ. θα στοιχίσουν στην περιοχή

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι σχέσεις Σαμαρά - Μητσοτάκη βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει το δρόμο της διαφοροποίησης σε μια σειρά θεμάτων. Μετά τους μετανάστες ήρθε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και είναι πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει κάτι άλλο, με τα εθνικά θέματα να αποτελούν την πιθανότερη αφορμή για την οριστική ρήξη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν τον επόμενο σταθμό και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κάθε πλευράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σύγκρουση και η ρήξη δύσκολα θα αποφευχθούν και το ζήτημα είναι ποιος και πότε θα το τραβήξει στα άκρα.

Η σύγκρουση Σαμαρά - Μητσοτάκη αναμένεται να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. που θα ακολουθήσουν τις επιλογές Σαμαρά ξέρουν ότι μηδενίζουν τις πιθανότητες ανάληψης κυβερνητικής θέσης και φλερτάρουν με την έξοδό τους από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. -αν δεν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είναι προφανές ότι ποντάρουν το πολιτικό τους κεφάλαιο σε εξέλιξη υπέρ της ομάδας Σαμαρά στην εσωκομματική σύγκρουση της Ν.Δ.

Το ρίσκο τεράστιο, γιατί δύσκολα θα επικρατήσει, σε ορατό πολιτικό χρόνο, η συγκεκριμένη ομάδα στην ηγεσία της Ν.Δ. και ακόμα πιο δύσκολα θα καταλάβει την εξουσία. Το να κάνεις σύγκρουση για να εκλεγείς βουλευτής αντιπολίτευσης κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν το λες και σοφή επιλογή. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει ρήξη και υπάρξει συμβιβασμός, γνωρίζουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να εκλεγούν βουλευτές αν δεν τα έχουν καλά με την ομάδα Σαμαρά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για όποιον «δεν πάει με το δικό του σακί στο μύλο». 

Πέρα όμως από το μέλλον των πολιτικών παραγόντων -που δεν αφορά και ευρύτερα την κοινωνία- υπάρχει και το ζήτημα των τοπικών υποθέσεων. Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Καλαμάτας και μια σειρά άλλοι δήμαρχοι της περιοχής έχουν ταυτιστεί με τον Σαμαρά -αυτό μοιραία θα έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση που θα έχουν από τους κυβερνητικούς παράγοντες σε ενδεχόμενο ρήξης. Οι πόρτες που τώρα ανοίγουν, θα κλείσουν και τότε τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα για διάφορα τοπικά ζητήματα. Υπάρχει κίνδυνος η περιοχή να χάσει πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να πληρώσει τα προσωπικά παιχνίδια στο εσωτερικό της Ν.Δ.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 20:39